Svijet 19.05.2022.

ŠOLC: EU se mora proširiti na države Zapadnog Balkana

ČITANJE: 1 minuta

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je tokom današnjeg obraćanja u Bundestagu kako će Njemačka nastaviti podržavati Ukrajinu te je naglasio kako se EU mora proširiti i na države Zapadnog Balkana.

Tokom svog govora, on je naglasio kako sve države moraju pomoći Ukrajini u situaciji u kojoj se nalazi.

“Pomoći zemlji koja je brutalno napadnuta nije eskalacija već doprinos odbijanju napada. Svi imamo jedan zajednički cilj, Rusija ne smije pobijediti u ovom ratu. Ukrajina mora preživjeti”, rekao je Šolc.

Pojasnio je kako se mir neće postići pod Putinovim pravilima.

“Neće biti diktiranog mira jer Ukrajinci to ne prihvataju, a ne prihvatamo ni mi. Tek kada ruski predsjednik shvati da ne može slomiti odbranu Ukrajine, može doći do mira. Zbog toga podržavamo Ukrajinu”, poručio je Šolc.

Nakon toga, Scholz se osvrnuo na širenje NATO saveza na Finsku i Švedsku, ali je govorio i o širenju Evropske unije.

“Dragi prijatelji u Švedskoj i Finskoj, dobrodošli ste u savez. S vama na našoj strani, NATO će biti jači i sigurniji. Ukrajina je takođe dio naše evropske porodice. To je istina. Ipak, proces pristupanja EU nije pitanje mjeseci. Činjenica da nema prečica na putu ka EU je i uslov pravednosti prema šest zemalja Zapadnog Balkana”, poručio je kancelar Njemačke te još jednom naglasio kako se zalaže za pristupanje ovih zemalja EU.

(N.S)

Oznake: Olaf Šolc