Svijet 24.10.2022.

Šolc odbio Makronov prijedlog da zajedno posjete Kinu, izazvao podjele u Njemačkoj i EU

ČITANJE: 2 minute

Novi problemi na relaciji EU, Francuska, Njemačka. Olafa Scholza, njemačkog kancelara, kolege iz EU upozorile su da ne razbija jedinstvo bloka po pitanju Kine nakon što je ovaj potvrdio da će posjetiti Peking sljedećih tjedana.

“Interes Kine je da nas podijeli. U našem bi interesu trebalo biti da ostanemo ujedinjeni!”, rekla je estonska premijerka Kaja Kallas. “Također je važno da nemamo zasebne dogovore s Kinom, to bi samo značilo da smo slabi kao Unija”, zaključuje Kallas.

“S Kinom se najbolje nositi kada nas je 27 u bloku!”, izjavio je latvijski premijer Krišjānis Kariņš.

Nakon što je Peking uveo ekonomski embargo Litvi zbog odluke te zemlje da intenzivira gospodarske veze s Tajvanom, tri baltičke države posebno su zainteresirane da EU pokaže jedinstveni stav u odnosu s Kinom.

Prema izvješću Le Mondea, Sholz je odbio ponudu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da zajednički otputuju u Peking.

Scholzov glasnogovornik Steffen Hebestreit rekao je u ponedjeljak da će putovanje biti “vrlo kratko” i usporedio ga s “jednodnevnim izletom”.

“Ne planiramo noćiti”, izjavljuje Scholzov glasnogovornik.

Navodno su izvršni direktori velikih njemačkih industrijskih kompanija, poput Daimlera i Boscha, “duboko nesretni” zbog Scholzovog putovanja i strahuju da će posjet biti loš za njihov javni imidž s obzirom na sve kritike s kojima se posljednjih mjeseci suočava Njemačka, između ostalog, i zbog gospodarskih veza s Rusijom.

Na unutarnjem planu, njemački kancelar suočio se sa žestokim kritikama zbog smjera svoje politike prema Kini nakon što su se pojavila izvješća da pokušava Kinezima progurati kupnju dionica u hamburškoj luci.

U ponedjeljak je oporbeni CDU pozvao manje stranke u u Scholzovoj koaliciji da se pobune protiv kancelara zbog sporazuma, što je potez koji bi vjerojatno doveo do pada vlade, prenosi jutarnji.hr.

(SB)

Oznake: Olaf Šolc