Svijet 24.11.2022.

Šolc: Putin više ne može pobijediti u ratu u Ukrajini

ČITANJE: 1 minuta

Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je da predsjednik Rusije Vladimir Putin više ne može pobijediti na bojnom polju.

Šolc je na zajedničkoj pres-konferenciji u Berlinu s predsjednikom Kipra Nikosom Anastasiadisom pozvao na trenutni prekid “ruskog bombardiranja civilnog stanovništva”.

“To što Rusija sedmicama baca svoje bombe na civilnu infrastrukturu u Ukrajini nije samo nepodnošljivo, već je i očito kršenje međunarodnog prava.

Postupci Rusije su još jednom pokazali koliko je Putin nemilosrdan. Ponovno apelujem na Putina da prestane s besmislenim ubijanjem i da potpuno povuče svoje trupe iz Ukrajine te da pristane na mirovne pregovore”, rekao je Šolc, piše Deutsche Welle, prenosi Index.

Macron najavio razgovor s Putinom

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je da će uskoro razgovarati s Putinom. “Namjeravam imati direktan kontakt s njim sljedećih dana”, rekao je Makron novinarima u Parizu.

Prema Makronovim riječima, čelnici će razgovarati o civilnoj nuklearnoj energiji i nuklearnoj elektrani Zaporižja. Rusi su ponovili napade na veliku nuklearnu elektranu u južnoj Ukrajini. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) rekla je da je riječ o ciljanim napadima. Kijev i Moskva se međusobno optužuju za te napade.

Juče je IAEA u izjavi rekla da je nuklearna elektrana Zaporižja ponovno isključena iz spoljašnjeg napajanja. Tvornica se sada oslanjala na hitne dizel generatore.