Svijet 14.12.2022.

Šolc: Zapadni Balkan u interesu Njemačke

ČITANJE: 1 minuta

Njemački kancelar Olaf Šolc pozdravio je oživljavanje pregovora o pridruživanju EU sa zemljama zapadnog Balkana naglasivši da je to u interesu Njemačke.

“U našem njemačkom i našem evropskom interesu je da ostatak Balkana postane dio Evropske unije”, rekao je Šolc govoreći pred parlamentom u Berlinu, uoči jednodnevnog samita EU u Briselu.

Šolc je pohvalio odluku ministara unutrašnjih poslova zemalja članica EU da se Hrvatska primi u Šengen zonu i dodao da bi i Bugarskoj i Rumuniji trebalo odobriti da pristupe toj zoni.

Šolc je pred njemačkim parlamentarcima istakao i da je EU jedinstvena u podršci Ukrajini i da pokušaji potkopavanja vrijednosti Unije blokiranjem spoljnopolitičkih mjera neće uspjeti.

“Svako ko misli da može da potkopa vrijednosti EU, na koje se svaka država članica obavezala, blokiranjem njene spoljne i bezbjednosne politike, neće uspjeti”, rekao Šolc.

Šolc je kazao da će podrška Ukrajini, uključujući sankcije Rusiji, biti snažna i intenziva sve dok predsjednik Rusije Vladimir Putin nastavi da ratuje protiv Kijeva.

Budimpešta je ranije ove nedjelje odustala od prethodno uloženih prigovora na zajam EU Kijevu, nakon djelimičnog odmrzavanja finansijske podrške Mađarskoj.

(Agencije)