Svijet 18.04.2021.

“SOLIDARNOST SA UKRAJINOM”: Britanci u maju šalju ratne brodove u Crno more

ČITANJE: 1 minuta

Britanski ratni brodovi isploviće prema Crnom moru u maju usljed rastućih tenzija između Ukrajine i Rusije, izvijestio je list Sunday Times pozivajući se na izvore u mornarici.

Slanje brodova je proizašlo iz namjere pokazivanja solidarnosti s Ukrajinom i britanskim saveznicima u NATO-u, izvijestio je The Sunday Times.

Jedan razarač tipa 45 naoružan protuavionskim projektilima i protupodmornička fregata tipa 23 napustit će grupu brodova kraljevske mornarice u Sredozemlju i krenuti kroz Bosfor u Crno more, navodi se u izvještaju.

RAF F-35B mlaznjaci i helikopteri Merlin koji služe za “lov na podmornice” čekat će spremni na nosaču HMS Queen Elizabeth, kako bi podržali ratne brodove u Crnom moru.

Tenzije između Moskve i Kijeva rastu usred okupljanja ruskih trupa duž granice i sukoba na istoku Ukrajine između vojske i proruskih separatista što je prouzrokovalo reakciju britanske vlade.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane rekao je za novine da vlada Velike Britanije usko sarađuje s Ukrajinom na praćenju situacije i nastavio je pozivati Rusiju na “deeskalaciju” sukoba.

“Velika Britanija i naši međunarodni saveznici nepokolebljivi su u našoj podršci ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu”, izjavio je glasnogovornik.

(SB)