Soliteri na tri lokacije u centru Banjaluke?

Bilo je mnogo debate u vezi sa soliterima na području grada i u Prijedlogu odluke o donošenju regulacionog plana dijela centralnog područja ostala je mogućnost da se na barem tri zone u gradu izgrade soliteri.

Rekao je ovo gradonačelnik Igor Radojičić nakon sjednice Kolegijuma Skupštine grada, posljednje u ovoj godini, i naglasio da solitere imaju svi veliki, moderni gradovi.

“Prema tome, mislim da je regulacioni plan centra grada kvalitetno izrađen, s obzirom na to da se radi o vrlo osjetljivom i složenom najužem gradskom jezgru”, rekao je Radojičić.

Na sjednici Kolegijuma odlučeno je da odbornici na zasjedanju, koje će biti održano 26. decembra, odlučuju o ovom regulacionom planu, na kojem se radilo godinu i po, i o još 65 tačaka dnevnog reda.

“Centralna gradska zona treba da doživi veliku transformaciju od stare autobuske stanice do bivše zgrade direkcije ‘Puteva RS’. Treba potpuno da se transforimše urbanistički, na čemu će se raditi, vjerujem, u naredenih 10 godina”, objasnio je Radojičić.

Dodao je da će doći i do revitalizacije manjih prostora, poput “Bašte sljezove boje” i dva manja prostora za kulturu.

Prema njegovim riječima, pred odbornicima će biti i rebalans budžeta za ovu godinu, koji je u konačnom iznosu nešto veći od 149 miliona KM, od čega je više od 30 miliona KM u investicijama.

“Pred odbornicima će biti i Prijedlog budžeta grada za iduću godinu, koji je nešto preko 133 miliona KM s mojim nadanjem da na proljeće imamo sveden finansijski rezultat u ovoj godini pozitivan kako bismo mogli ići ponovo u dodatnu emisiju obveznica ili neko kreditiranje za još dodatnih pet do 10 miliona KM investicija”, objasnio je Radojičić.

Dodao je da je u sadašnjem prijedlogu budžeta za 2019. godinu oko 17 milona predviđeno za investicije, a gradu je potrebno još mnogo više.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, kazao je da je zadnja ovogodišnja sjednica s obimnim dnevnim redom.

“Na dnevnom redu je i važan strateški dokument, koji će definisati razvoj grada za narednih deset godina. Tu su i budžet i programi, te značajne odluke i akti kojima Gradska uprava privodi kraju svoj posao za ovu godinu, a samim tim i gradski parlament”, rekao je Talić.

Gradski parlament će razmatrati i Prijedlog odluke o usvajanju strategije razvoja grada u periodu od 2018. do 2027. godine, programe uređenja gradskog građevinskog zemljišta i zajedničke komunalne potrošnje odjeljenja za saobraćaja i puteve i za komunalne poslove za narednu godinu.

(Nezavisne)

PRVI ČOVJEK “PUTEVA RS”: Raskrsnica u Ramićima je problem Grada Banjaluke

Probleme na opasnoj raskrsnici u Ramićima, koja se nalazi na dijelu magistralnog puta Banjaluka – Prijedor, treba riješiti Grad Banjaluka, izričit je prvi čovjek preduzeća „Putevi RS“ Nenad Nešić. Protekle subote je na toj lokaciji u saobraćajnoj nesreći stradao mladi Banjalučanin, što je izazvalo ogorčenje mještana Dragočaja i Ramića, koji razmišljaju da u znak protesta

OSMORO U 35 KVADRATA Kalabići žive u potkrovlju, a 4 dječaka imaju samo jednu želju

Višečlana porodica Kalabić iz Banjaluke godinama čeka da im nadležni u Gradskoj upravi ispune dato obećanje i konačno im pomognu da dobiju toliko željeni skromni dom. Nisu Kalabići porodica koja moli, naprotiv, svakodnevno se bore da četvoro maloljetne djece izvedu na pravi put. Majka Tanja Kalabić je, inače, profesor srpskog jezika i književnosti, ali iako

SAJAM ZAPOŠLJAVANJA: Koja radna mjesta će Slovenci ponuditi u Banjaluci 28. marta?

Više od 30 slovenačkih kompanija dolazi 28. marta u Banjaluku po čistače, zavarivače, poštare, CNC operatere, konobare, kuhare, programere, različite inženjere… Nude stimulativne uslove, a za neke od poslova i zarade iznad slovenačkog prosjeka. Sajam zapošljavanja organizuje vodeći slovenački portal za zapošljavanje „MojeDelo.com“. Sajam će biti organizovan 28. marta u salonu „Jelena“ u Banjaluci, a

PRIMJEDBE: Opozicionari o projektu “Banjaluka se gradi”

Pres konferencija opozicije posvećena projektu “Banjaluka se gradi” održana je danas u Banjaluci, a glavna poruka političara je da se Banjaluka gradi, ali pitanje je da li se i sagradi. Mirna Savić Banjac, odbornica u Skupštini grada Banjaluka, danas je u svom obraćanju podsjetila javnost na neke od projekata u Banjaluci koji su zaista od

“TAMO GDJE LJUBAV POČINJE” Prvi solistički koncert Andreja Pucarevića

Banjalučki pjevač Andrej Pucarević održaće svoj prvi solistički koncert u četvrtak, 28. marta sa početkom u 20 časova. Koncert će biti održan u koncertnoj dvorani Banskog dvora, a pozivnice je moguće preuzeti na biletarnici Banskog dvora od četvrtka 21. marta. (Banjaluka.net)  

ZBOG NESTAŠICE CITOSTATIKA Roditelji mališana oboljelih od raka na teškim mukama

Roditelji mališana koji boluju od najtežih bolesti na velikim su mukama zbog nestašice pojedinih citostatika, koje po paprenoj cijeni sami moraju da nabavljaju, najčešće u inostranstvu. Kako potvrđuju za Srpskainfo, cijena samo jedne ampula ide i do 6.000 KM, a poseban problem je to što često ne mogu da ih kupe u BiH ili u

Popularni komičar Željko Pervan stiže u Banjaluku

Najpopularniji hrvatski komičar Željko Pervan, nakon tri rasprodane velike dvorane KD “Vatroslav Lisinski” i 5.500 posjetilaca u Zagrebu, dolazi nakon dužeg vremena s predstavom „Na komadiću Europe“ i u Republiku Srpsku. On će sa ovom predstavom igrati u ponedjeljak, 1. aprila, u 20 sati u Gradskom pozorištu “Jazavac” u Banjaluci, a u četvrtak, 4. aprila,