Svijet 22.03.2023.

Solovjov: Pokrenućemo nuklearni napad na zemlju koja uhapsi Putina

ČITANJE: 1 minuta

Pokušaj obuzdavanja Putina odmah će rezultirati nuklearnim napadom, rekao je Vladimir Solovjov na ruskoj državnoj televiziji.

Podsjetimo, Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je u petak nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, optužujući ga da je odgovoran za ratne zločine u Ukrajini, što je Moskva nazvala besmislenim, a Kijev saopštio da je to “samo početak”.

Putin se terete zbog sumnje da je odgovoran za nezakonitu deportaciju djece i ilegalno prebacivanje ljudi sa teritorije Ukrajine u Rusku Federaciju.

“Zločini su navodno počinjeni na okupiranoj teritoriji Ukrajine najmanje od 24. februara 2022. Postoje razumni razlozi da se pretpostavi da Putin snosi individualnu krivičnu odgovornost za pomenute zločine“, saopštio je u petak MKS.

Solovjov, koji vodi TV emisiju na ruskoj državnoj televiziji, kao i radio emisiju na stanici koju kontroliše Kremlj, komentarisao je nalog za hapšenje Putina.

Novinar BBC Frensis Skar je u ponedeljak na Tviteru postavio snimak prevedenog video-snimka koji pokazuje reakciju Solovjova na optužnicu, a na kojoj se vidi kako Putinov propagandista poziva na nuklearni udar na zemlje koje se pridržavaju Haške optužnice, prenosi zagrebački N1.

“Svaka struktura, ili zemlja, koja se samo usudi kao nejmačka đubrad, njihov ministar, čekga, pravde, da kaže da planiraju da sprovedu nalog za hapšenje – to je objava rata i zahtijeva hitnu upotrebu nuklearnog udara na tu zemlju”, rekao je Solovjov u svojoj emisji.