SONJA DAVIDOVIĆ: Ministarstvo počelo izradu zakona o sportu, uvešćemo red

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović rekla je da je ministarstvo koje predvodi započelo izradu zakonu o sportu, jednog od najočekivanijih dokumenata u svijetu sporta koji je donesen davne 2002. godine.

Davidovićeva je rekla da je cilj tog zakona da se neke stvari “dovedu u red”, prvenstveno kada je riječ o finansiranju saveza, sportskih organizacija i manifestacija.

“Radna grupa je već počela sa radom, a uskoro krećemo i sa stručnim raspravama. Odlučni smo u namjeri da, žargonski rečeno, neke stvari “dovedemo u red”. Namjera nam je i da riješimo problem edukacije sportskog kadra, posebno onih koji rade sa djecom. Veliku pažnju posvetićemo i zdravstvenoj zaštiti sportista, jer smatramo to izuzetno važnim segmentom zakona”, rekla je Davidovićeva u intervjuu Srni.

Ona je dodala da je Ministarstvo imalo vrlo sadržajan i dinamičan plan rada u prvih 100 dana, te dodala da je zadovoljna aktivnostima koje su realizovali u tom periodu.

Davidovićeva kaže da je formiran novi saziv Savjeta za demografsku politiku, koji je nešto drugačijeg sastava nego prethodni.

“Željeli smo na taj način uključiti odgovorne osobe odnosno ministre, ali i demografske stručnjake koji imaju operativan pristup. Vjerujem da ćemo uskoro pred Vladu izaći sa konkretnim mjerama populacione politike. Akcenat je na važnosti rađana prvog i trećeg djeteta, i struka će dati mišljenje kada je riječ o mjerama za podizanje nataliteta”, navela je Davidovićeva.

Prema njenim riječima, uporedo je rađeno na izradi Strategije za unapređenje i razvoj volontiranja u Republici Srpskoj za period 2019-2023. godina, u kojoj je akcenat stavljen na razvoj lokalnih volonterskih servisa i promociju i razvoj volontiranja među srednjoškolcima, ali i ponovo ukazano na značaj volontiranja kao društveno korisnog rada.

“Novi strateški cilj je volontiranje u zajednici, a odnosi se na unapređenje međugeneracijske solidarnosti putem volontiranja, zatim doprinos volontiranja razvoju preduzetničkih vještina, te uključivanje privatnog sektora u podršku razvoju volontiranja kroz korporativno volontiranje”, pojasnila je ona.

Davidovićeva je naglasila da je u toku izrada Strategije unapređivanja i razvoja podrške porodicama u Republici Srpskoj za period 2019-2023. godina, koja bi trebalo da se nađe pred narodnim poslanicima u drugom kvartalu.

Osim ovih aktivnosti, navela je ona, Ministarstvo je pokrenulo novi projekat pod nazivom “Otvorena vrata”, sa željom da bude unapređena komunikacija sa građanima i omogućeno da šalju svoje ideje, projekte i prijedloge koji bi mogli biti korisni za širu društvenu zajednicu.

“Građani mogu slati svoje prijedloge na mejl adresu [email protected] Sa onima čije ideje budu ocijenjene kao inovativne i korisne razgovaraćemo svake posljednje srijede u mjesecu”, istakla je Davidovićeva.

Ona je rekla da je nastavljen Poseban program subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove i da je raspisan novi konkurs koji je otvoren do 15. aprila, te je pozvala zainteresovane da se prijave, jer je “riječ o jednom od najkvalitetnijih i najtrajnijih projekata Ministarstva, za koji postoji stalno interesovanje”.

“Do sada smo odobrili 3.398 subvencija, za šta smo izdvojili 9,7 miliona KM. Održali smo i akciono planiranje zajedničkih aktivnosti sa Ministarstvom omladine i sporta Srbije, što je nastavak dobre i konkretne višegodišnje saradnje”, naglasila je Davidovićeva.

Ona je dodala da je pristupljeno i izmjenama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, gdje su željeli podići stepen zaštite žrtve na viši nivo.

“Suština izmjena zakona je da se nasilje u porodici tretira kao krivično djelo, a ne kao prekršaj što je do sada, uglavnom, bio slučaj”, poručila je Davidovićeva.

Ona je najavila skoro potpisivanje sporazuma o saradnji sa Ministarstvom bez portfelja Srbije koje se bavi demografijom i populacionom politikom, na čijem čelu je ministar Slavica Đukić-Dejanović, te je istakla da je Srbija zaista načinila iskorak u oblasti demografije i da će njihova iskustva biti višestruko korisna.

Davidovićeva kaže da je planirano je potpisivanje memoranduma o saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za sport i omladinu Vojvodine, čime bi ozvaničili odličnu saradnju.

“Intenzivirali smo saradnju sa Ministarstvom omladine i sporta Srbije, sa kojim smo izradili akcioni plan zajedničkih aktivnost, ali ih i uključili u izradu Zakona o sportu”, rekla je ona i dodala da se očekuje i održavanje Sajma sporta koji je, kako je naglasila, prošle godine bio zapažen i pred Ministarstvom je ozbiljan zadatak da ove godine načini korak naprijed.

Davidovićeva je rekla da je planirana i realizacija projekta neformalnog obrazovanja srednjoškolaca, gdje će im direktno predstaviti sve mogućnosti koje im se nude kada je riječ o volontiranju i aktivnom učešću u društvu, kao i kako mogu putem volontiranja da doprinesu razvoju svojih lokalnih zajednica.

“Ukoliko srednjoškolci iskažu inicijativu i interesovanje, Ministarstvo je spremno finansijski podržati njihove projekte”, navela je Davidovićeva.

Davidovićeva je naglasila da Ministarstvo planira da završi započete poslove te da će ostatak godine biti izuzetno dinamičan, ali da je odgovornost velika i da zbog toga ozbiljno pristupaju poslu.

“Savjet za demografsku politiku će Vladi Republike Srpske ponuditi konkretne mjere populacione politike, a do kraja godine završićemo i posao u vezi sa izradom zakona o sportu. Ukoliko sve planove realizujemo kako smo zamislili, a vjerujem da hoćemo, očekujem uspješnu godinu kada je riječ o aktivnostima Ministarstva porodice, omladine i sporta”, zaključila je Davidovićeva.

(Srna)

POSJETA MAĐARSKOJ: Dodik se u utorak sastaje sa Orbanom

Za Srbe koji žive u Mađarskoj Republika Srpska je druga matica, poručili su to iz Samouprave Srba u Mađarskoj, nakon sastanka sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH. Milorad Dodik danas je razgovarao sa predstavnicima srpskih organizacija u Mađarskoj, profesorima Srpske Gimnazije i predstavnicima srpskih kulturnih zajednica o položaju Srba u Mađarskoj, političkoj situaciji u

NEDELJKO MILAKOVIĆ NAPUŠTA DNS: Razmatra prelazak u Ujedinjenu Srpsku ili Poligraf

Iako je došao u Demokratski narodni savez kao veliko pojačanje i političar koji je na izborima imao oko 4.000 glasova, Nedeljko Milaković je vrlo brzo postao smetnja ljudima u DNS-u, tako da će uskoro napustiti ovu stranku, saznaje opcija.net. Svojevremeno, predsjednik DNS-a Marko Pavić garantovao je Milakoviću da će ga vratiti na mjesto direktora Gradskog

Obilježeno pola vijeka banjalučke Osnovne škole “Sveti Sava”

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je značaj obilježavanja 50 godina postojanja i rada Osnovne škole “Sveti Sava” u Banjaluci, te navela da je Vlada Srpske kroz različite intervencije u ovu školu uložila dva miliona KM. Cvijanovićeva je napomenula da ova ustanova u tom pogledu nije izuzetak, te da je to slučaj i sa svim

PROGRAM PREKVALIFIKACIJE U IT Počela obuka za 100 nezaposlenih mladih

Polaznici prve IT prekvalifikacije u RS, pilot programa Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS i Inovacionog centra Banjaluka, počeli su danas zvanično intenzivnu obuku iz oblasti programiranja i poslovno-komunikacijske vještine. U narednih šest mjeseci 100 mladih visokoobrazovanih ljudi, koji nisu uspjeli da pronađu posao u RS u svojim strukama, očekuje najprije

Napali policajce i psovali im majku

Banjalučka policija uhapsila je Dušana Džajića (31) i Adrijanu Stevanović (26) jer su tokom redovne kontrole napali policajce. Nezvanično saznajemo da su Stevanovićeva i Džajić bili pod dejstvom alkohola i narkotika. Kako su naveli iz Policijske uprave Banjaluka, navodeći inicijale, tokom obavljanja redovnih poslova i zadataka, u subotu u Bulevaru Milutina Milankovića u Banjaluci policija

RADOJIČIĆ: Aktuelna administracija ispunjava obećanja prethodnika

Banjaluka je nakon višegodišnjeg čekanja dobila novi most preko Vrbasa. Upravo završetak poslova na koje se u gradu čeka decenijama te izvršenje obećanja koja su godinama stara je, prema riječima gradonačelnika Igora Radojičića, obilježilo prethodan period njegovog rada. – Uspjeli smo spojiti Istočni tranzit koji je čekao od 1986. Napravili smo prvu javnu sportsku dvoranu

Suđenje Raduloviću i Stijaku: Završne riječi u septembru

Suđenje bivšim policijskim inspektorima Srđanu Raduloviću (34) i Ognjenu Stijaku (34), optuženima za šverc narkotika, obilježila je danas burna rasprava u sudnici i to u vezi sa zakazivanjem termina iznošenja završnih riječi, budući da su rokovi probijeni. Radulović je čak bio i nakratko udaljen iz sudnice jer je tokom suđenja više puta prekidao sudiju, a