SONJA DAVIDOVIĆ: Ministarstvo počelo izradu zakona o sportu, uvešćemo red

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović rekla je da je ministarstvo koje predvodi započelo izradu zakonu o sportu, jednog od najočekivanijih dokumenata u svijetu sporta koji je donesen davne 2002. godine.

Davidovićeva je rekla da je cilj tog zakona da se neke stvari “dovedu u red”, prvenstveno kada je riječ o finansiranju saveza, sportskih organizacija i manifestacija.

“Radna grupa je već počela sa radom, a uskoro krećemo i sa stručnim raspravama. Odlučni smo u namjeri da, žargonski rečeno, neke stvari “dovedemo u red”. Namjera nam je i da riješimo problem edukacije sportskog kadra, posebno onih koji rade sa djecom. Veliku pažnju posvetićemo i zdravstvenoj zaštiti sportista, jer smatramo to izuzetno važnim segmentom zakona”, rekla je Davidovićeva u intervjuu Srni.

Ona je dodala da je Ministarstvo imalo vrlo sadržajan i dinamičan plan rada u prvih 100 dana, te dodala da je zadovoljna aktivnostima koje su realizovali u tom periodu.

Davidovićeva kaže da je formiran novi saziv Savjeta za demografsku politiku, koji je nešto drugačijeg sastava nego prethodni.

“Željeli smo na taj način uključiti odgovorne osobe odnosno ministre, ali i demografske stručnjake koji imaju operativan pristup. Vjerujem da ćemo uskoro pred Vladu izaći sa konkretnim mjerama populacione politike. Akcenat je na važnosti rađana prvog i trećeg djeteta, i struka će dati mišljenje kada je riječ o mjerama za podizanje nataliteta”, navela je Davidovićeva.

Prema njenim riječima, uporedo je rađeno na izradi Strategije za unapređenje i razvoj volontiranja u Republici Srpskoj za period 2019-2023. godina, u kojoj je akcenat stavljen na razvoj lokalnih volonterskih servisa i promociju i razvoj volontiranja među srednjoškolcima, ali i ponovo ukazano na značaj volontiranja kao društveno korisnog rada.

“Novi strateški cilj je volontiranje u zajednici, a odnosi se na unapređenje međugeneracijske solidarnosti putem volontiranja, zatim doprinos volontiranja razvoju preduzetničkih vještina, te uključivanje privatnog sektora u podršku razvoju volontiranja kroz korporativno volontiranje”, pojasnila je ona.

Davidovićeva je naglasila da je u toku izrada Strategije unapređivanja i razvoja podrške porodicama u Republici Srpskoj za period 2019-2023. godina, koja bi trebalo da se nađe pred narodnim poslanicima u drugom kvartalu.

Osim ovih aktivnosti, navela je ona, Ministarstvo je pokrenulo novi projekat pod nazivom “Otvorena vrata”, sa željom da bude unapređena komunikacija sa građanima i omogućeno da šalju svoje ideje, projekte i prijedloge koji bi mogli biti korisni za širu društvenu zajednicu.

“Građani mogu slati svoje prijedloge na mejl adresu [email protected] Sa onima čije ideje budu ocijenjene kao inovativne i korisne razgovaraćemo svake posljednje srijede u mjesecu”, istakla je Davidovićeva.

Ona je rekla da je nastavljen Poseban program subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove i da je raspisan novi konkurs koji je otvoren do 15. aprila, te je pozvala zainteresovane da se prijave, jer je “riječ o jednom od najkvalitetnijih i najtrajnijih projekata Ministarstva, za koji postoji stalno interesovanje”.

“Do sada smo odobrili 3.398 subvencija, za šta smo izdvojili 9,7 miliona KM. Održali smo i akciono planiranje zajedničkih aktivnosti sa Ministarstvom omladine i sporta Srbije, što je nastavak dobre i konkretne višegodišnje saradnje”, naglasila je Davidovićeva.

Ona je dodala da je pristupljeno i izmjenama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, gdje su željeli podići stepen zaštite žrtve na viši nivo.

“Suština izmjena zakona je da se nasilje u porodici tretira kao krivično djelo, a ne kao prekršaj što je do sada, uglavnom, bio slučaj”, poručila je Davidovićeva.

Ona je najavila skoro potpisivanje sporazuma o saradnji sa Ministarstvom bez portfelja Srbije koje se bavi demografijom i populacionom politikom, na čijem čelu je ministar Slavica Đukić-Dejanović, te je istakla da je Srbija zaista načinila iskorak u oblasti demografije i da će njihova iskustva biti višestruko korisna.

Davidovićeva kaže da je planirano je potpisivanje memoranduma o saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za sport i omladinu Vojvodine, čime bi ozvaničili odličnu saradnju.

“Intenzivirali smo saradnju sa Ministarstvom omladine i sporta Srbije, sa kojim smo izradili akcioni plan zajedničkih aktivnost, ali ih i uključili u izradu Zakona o sportu”, rekla je ona i dodala da se očekuje i održavanje Sajma sporta koji je, kako je naglasila, prošle godine bio zapažen i pred Ministarstvom je ozbiljan zadatak da ove godine načini korak naprijed.

Davidovićeva je rekla da je planirana i realizacija projekta neformalnog obrazovanja srednjoškolaca, gdje će im direktno predstaviti sve mogućnosti koje im se nude kada je riječ o volontiranju i aktivnom učešću u društvu, kao i kako mogu putem volontiranja da doprinesu razvoju svojih lokalnih zajednica.

“Ukoliko srednjoškolci iskažu inicijativu i interesovanje, Ministarstvo je spremno finansijski podržati njihove projekte”, navela je Davidovićeva.

Davidovićeva je naglasila da Ministarstvo planira da završi započete poslove te da će ostatak godine biti izuzetno dinamičan, ali da je odgovornost velika i da zbog toga ozbiljno pristupaju poslu.

“Savjet za demografsku politiku će Vladi Republike Srpske ponuditi konkretne mjere populacione politike, a do kraja godine završićemo i posao u vezi sa izradom zakona o sportu. Ukoliko sve planove realizujemo kako smo zamislili, a vjerujem da hoćemo, očekujem uspješnu godinu kada je riječ o aktivnostima Ministarstva porodice, omladine i sporta”, zaključila je Davidovićeva.

(Srna)

Neizvjesno uvođenje doživotne robije u Republici Srpskoj

Još nije jasno da li će počinioci najtežih krivičnih djela u Republici Srpskoj na doživotnu robiju. Uvođenje instituta doživotne kazne zatvora, po ugledu na Srbiju, eventualno će analizirati radna grupa u izradi Izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske koja je na pomolu ove godine. Ipak, u Ministarstvu pravde Republike Srpske za sada nisu sigurni

Održan GEFF i UniCredit energetski efikasan dan u Banjaluci

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, EBRD (GEFF program), UniCredit Bank Banja Luka te vodeći proizvođači i prodavači zelenih tehnologija, organizovali su “energetski efikasan dan” ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci. Tokom događaja proizvođači i distributeri energetski efikasnih tehnologija, procijenjenih i odobrenih od strane GEFF-a, građanima su predstavili zelene tehnologije kao što su: toplotna

Na simpozijumu u Banjaluci više od 100 neurologa iz Srbije i Srpske

U Banjaluci je danas počeo Međunarodni simpozijum o neurologiji, kojem prisustvuje više od stotinu neurologa iz Srbije i Republike Srpske. Na Simpozijumu pod nazivom “Prvi sastanak neurologa Srbije i Republike Srpske”, biće riječi, između ostalog, o unapređenju kvaliteta liječenja pacijenata. Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da će na

Prikazana savremena umjetnost i djelo Vlade Miloševića

Manifestacija “Dani Vlade Miloševića” zatvorena je u Banskom dvoru Kulturnom centru koncertom studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci je kao organizator manifestacije ovogodišnji program posvetila promociji studenata i fokus je bio na domaćem umjetničkom kadru. Najtalentovanijim studentima pripala je čast ne samo da otvore nego i da zatvore ovu uglednu

“POLENSKI SEMAFOR” ZAKOČEN ZBOG DVA FENINGA Poništen tender za mjerenje polena u vazduhu

Mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu u Banjaluci još nije počelo iako je dolaskom proljeća počelo bujanje vegetacije koja kod brojnih Banjalučana izaziva alergijske reakcije. Građani su prethodnih godina svakodnevno dobijali ove informacije na takozvanom „Polenskom semaforu“ na internet stranici Grada ali za ovu sezonu još nije izabrana firma ili ustanova koja bi bila zadužena

POVODOM DANA GRADA Tri koncerta večeras u Banjaluci

Povodom Dana grada Banjaluke, velika regionalna muzička zvijezda Željko Samardžić održaće večeras koncert kod Muzeja savremena umjetnosti. Jazz Poesy Cabaret poklanja rodnom gradu čovječansku pretpremijeru svog novog studijskog albuma. Koncert će biti održan u Narodnom pozorištu Republike Srpske, sa početkom u 20 časova. Na koncertu će se pored starih izvesti i devet novih pjesama koje