SONJA KARADŽIĆ: U SDS-u imamo nekoliko otuđenih funkcionera koji rade šta hoće

Agresivno i beskrupulozno spinovanje o navodnom utapanju u SNSD odavno prelazi sve granice. Što se mene lično i SNSD tiče, niti su me zvali, niti mi nešto nude, niti ima zdravog razuma da napustim što sam stvarala i čuvala da bih došla tamo na kraj reda.

Ovako o navodima da pregovara sa SNSD priča Sonja Karadžić-Jovičević, potpredsjednca Narodne skupštine Republike Srpske i kćerka osnivača Srpske demokratske stranke Radovana Karadžića.

Ona je u intervju za Srpskainfo pričala od stanju u SDS, nadolazećim izborima, kao i situaciji koja je nakon opštih izbora 2018. godine snašla opoziciju u Republici Srpskoj.

Kako gledate na raskol i probleme u SDS, s obzirom na to da kažu da ova stranka prolazi kroz najgoru fazu do sada?

Imamo nekoliko otuđenih funkcionera koji rade šta hoće, misle da bez njih nema stranke i svim sredstvima pokušavaju da objasne članstvu da „ko nije uz njih, taj je sa SNSD-om“. Nema tu ni mudrosti, ni obraza, ni politike. Zato je većina članova zbunjena, zabrinuta i nedovoljno informisana. Nadam se da će se, sa završetkom izbora i novim rukovodstvom, strasti smiriti i slika biti mnogo jasnija, stranka sabrana, na putu umnožavanja i povratka svom identitetu koji jeste svojevrstan brend, ali se na žalost već neko vrijeme zloupotrebljava u svrhu ličnih interesa. U suprotnom, dobićemo “velikog lidera” male stranke odbranih i podobnih klimoglava, uz klub botova i navijača sa portala i mreža.

Zbog čega je SDS nakon opštih izbora 2018. ostao bez važnih funkcionera?

Stranka je ostala bez ljudi koji su godinama favorizovani od strane istih onih koji su ih nakon izbora izbacili. Ne odobravam ni motive ni način ponašanja većine tih ljudi, ali je činjenica da su imali iste stavove i kada su gurani na liste, hvaljeni i slavljeni. Godinama. Katastrofalan rezultat izbora, a posebno pojedinačna razočarenja, uspostavili su sistem da više ništa nije važno osim pojedinačnih interesa. Na obe strane.

Ono sto slijedi jesu unutarstranački izbori. Kakav vođa može da ujedini SDS?

Ne treba nama vođa nego vođstvo, na čelu sa prvim među jednakim i sposobnim da oko sebe okupi i bolje od sebe. Ne treba nam “pobjednik” koji okuplja i favorizuje “svoju ekipu” likova biranih po svom odrazu u moralnom ogledalu. I ne trebaju nam “poraženi”. Dakle, na čelu nam treba formiran karakter, nesujetni ujedinitelj, jak magnet stvarnog autoriteta, i blag, i odlučan. Koji se drži svojih obećanja ili ne obećava sa namjerom da prevari.

Onaj koji uvažava različite ljude i mišljenja i sve nas vodi ka “tesanju” odluka koje će biti donesene zajedno, bez lobiranja i preglasavanja, kako bismo ih svi smatrali svojim i zastupali, uvjereni da smo svi jednako doprinijeli njihovom definisanju i donošenju. Nekad biješe, a odavno nije tako. Pitanje je kako neko ko radi sve suprotno, spinuje, truje i razjedinjuje, misli da, ako bude izabran, od sutra može da ujedinjuje.

Ko bi to mogao da bude? Koga Vi podržavate od predloženih imena?

Za sada jedino dr Miličević ima potrebnu podršku. Svakako ne podržavam one koji me svrstavaju u tzv. izdajnike, prećutno ili javno, a bez argumenata. Primjenjuju metode i retoriku naših političkih protivnika na svoje članove ažurnije nego na protivnike, ne drže obećanja i gaze postojeće principe u nedostatku svojih. Agresivno i beskrupulozno spinovanje o navodnom utapanju u SNSD odavno prelazi sve granice. Što se mene lično i SNSD tiče, niti su me zvali, niti mi nešto nude, niti ima zdravog razuma da napustim što sam stvarala i čuvala da bih došla tamo na kraj reda. Trudim se da budem korektna, odnosim se sa uvažavanjem prema svima, kritikujem postupke argumentima, a bez vrijeđanja i ponižavanja ličnosti.

To je stvar kulture, vaspitanja i obrazovanja koje od svih nas, u zbiru, treba da gradi ukupni ugled stranke. Krajnje je vrijeme da stranka prestane da se ponaša kao obijesno razmaženo derište, koje stalno nešto neće i sve mrzi, a ne zna da kaže šta i kako hoće. Iako vjerujem da to mogu postići neki od predloženih kandidata, naša podrška iz moje baze jednoglasno je upućena dr Miličeviću. Osim toga, jedino smo mi i pružili konkretan doprinos njegovoj pobjedi u Tesliću, uz dio poslanika u NS RS. Nikakvu drugu podršku nije ni imao van Teslića.

Često kritikujete način rasprave opozicionih poslanika u NSRS, mislite li da oni pretjeruju sa kritikama?

Moja je obaveza da poštujem i sprovodim odredbe Poslovnika, štitim dignitet NSRS i poslanika. I to nije kritikovanje, nego usmjeravanje po propisanim odredbama. To što sam jedini potpredsjednik iz opozicije, ne znači da trebam da kršim Poslovnik i jedne tolerišem, a druge ne. Osim toga, opozicija nisu dva-tri čovjeka. Većina poslanika je mudrija i iskusnija, ali “iskoči” ponekad neko i kod vladajućih. Apsolutno je nebitno kojem bloku poslanici pripadaju, jer moram imati isti odnos prema svima. Ipak, daleko od toga da pretjeruju. Ako imaju argumente, dužnost i pravo je da ih iznesu. Uz poštivanje dnevnog reda i svih odredbi Poslovnika.

Da li su kritike i burne rasparave u NSRS konstruktivne i opravdane ili ponekada nepotrebne?

Rasprave treba da bude. To nam je posao, obaveza i pravo. Razumljivo je da je nekada i burna. Međutim, u ovom mandatu, većina nepotrebnih rasprava je prosta potreba za samoreklamom. To od Skupštine pravi rijaliti šou, donosi produženi rad i ogromne troškove. Potpuno se previde odlične, argumentovane i dostojanstveno iznesene diskusije mnogih poslanika, naročito iz opozicije. Oni zaslužuju veću pažnju i na njih sam, privatno, posebno ponosna.

Šta generalno nedostaje opoziciji u Republici Srpskoj koja je još više oslabila nakon posljednjih izbora?

Ideja o argumentovanom i dostojanstvenom djelovanju opozicije sa konkretnim prijedlogom rješenja i stvarnom željom za osvajanjem vlasti. Gubitak identiteta i snage SDS utapanjem u SzP i brojni kompromisi na vlastitu štetu dodatno su nas oslabili. Potezi iz afekta kao izlazimo iz Skupštine, ulazimo, pa ometamo rad pištaljkama, pokazali su da radimo bez plana i smisla. I naravno, ništa se nije postiglo. Kome je baš to trebalo? Nije ovom narodu od toga bolje, osim što je možda zabavno.

(Srpskainfo)

Dok je bio u provodu zapaljen mu skupi auto

Skupocjeni pasat, star nepune dvije godine, zapaljen je u banjalučkom naselju Ada, a u tim momentima njegov vlasnik Miloš M. (35) bio je u noćnom provodu u obližnjem lokalu, saznaju “Nezavisne”. Istraga u ovom slučaju se sprovodi, a o svemu je obaviješten i dežurni tužilac i, kako nezvanično saznajemo, slučaj je okvalifikovan kao oštećenje i

ANA TRIŠIĆ BABIĆ O DENISU KULJIŠU: Nije dozvoljavao da ga svrstaju u grupu i ograniče

Ana Trišić Babić, savjetnica člana predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i bivša zamjenica ministra inostranih poslova BiH napisala je emotivno pismo povodom smrti novinara i velikog čovjeka Denisa Kuljiša koje prenosimo u cjelosti: Ništa tako glasno ne podsjeti na život kao njegova suštinska suprotnost. Ništa ne podsjeti na ljepotu življenja, na ljepotu prijateljstva,

Bolković o Denisu Kuljišu: Nema u ovom podneblju i naraštaju nitko ni sličan

Romano Bolković se dirljivim tekstom oprostio od svog prijatelja Denisa Kuljiša, koji je preminuo danas u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti. Bolković je tekst kojim se oprostio od Kuljiša objavio na Facebooku, a mi ga prenosimo uz dozvolu autora. “Kaže mi Nada da su govorili da si blijed, da odeš do liječnika, ali kao

TRNINIĆ: Prioritet povezivanje Banjaluke i Beograda

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, koji će danas prisustvovati svečanom puštanju u saobraćaj dionice autoputa “Miloš Veliki” od Obrenovca do Ljiga, rekao je Srni da Srpska pokušava da prati Srbiju kada je riječ o investiranju u saobraćajnu infrastrukturu, a prioritet joj je povezivanje Banjaluke sa Beogradom. On je istakao da Srbija mnogo

ERS: Neće doći do poskupljenja struje u Srpskoj

Do poskupljenja električne energije u Srpskoj za sada neće doći iako za tako nešto postoje opravdani ekonomski razlozi, tvrde u preduzeću “Elektroprivreda Republike Srpske” (ERS). Informacije o mogućem poskupljenju struje u Srpskoj pojavile su se početkom prošlog mjeseca zbog povećanja troškova Rudnika i termoelektrane (RITE) “Ugljevik” do kojih je doveo projekat odsumporavanja, ali u matičnom

IRB: U istočni dio Srpske plasirano 74,8 miliona KM

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske plasirala je posredstvom kreditnih linija u prvih šest mjeseci 74.803.421 KM u istočni dio Srpske, izjavila je Srni direktor IRB-a Snežana Vujnić. Ona je istakla da je kroz zajmove, a posredstvom Fonda za razvoj istočnog dijela Republike Srpske u ovom periodu plasirano 16.980.000 KM, Fonda za stanovanje 23.677.246 KM, a posredstvom