SONJA MARKOVIĆ: “Carnegie Hall” ostvarenje sna svakog umjetnika

Mlada pijanistkinja iz Foče Sonja Marković nastupiće u Njujorku 11. juna u čuvenom “Carnegie Hallu”, zajedno sa Banjalučankama Sonjom Vojvodić, violinistkinjom, i Lidijom Paulin, violončelistkinjom. Ovaj talentovani trio će izvesti kompoziciju Arna Babadjaniana, jermenskog kompozitora.

Markovićeva je u razgovoru za “Nezavisne” objasnila da su do nastupa došle pobjedom na međunarodnom takmičenju “Viva – Musica”, koje je održano u Herceg Novom u junu prošle godine.

“To je rusko takmičenje koje se održava u većini zemalja Evrope i čiji pobjednici dobijaju priliku nastupa u Americi. U BiH takva manifestacija još nije održana, jer nisu stvoreni uslovi za istu, tako da smo mi učestvovali na takmičenju u Crnoj Gori”, pojasnila je Markovićeva.

Pijanistkinja je dodala da je dugogodišnja prijateljica sa Sonjom Vojvodić i Lidijom Paulin, sa kojima će nastupiti u Njujorku, te da su zajedno studirale na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, a potom i na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu, prvo na master studijama za kamernu muziku, a onda i na doktorskim studijima. Markovićeva, zahvaljujući takmičenju “Novo ime”, nosi i titulu “Novo ime muzike”.

“Trio je nastao 2016. godine na ‘Sarajevo Chamber Music Festivalu’ gdje smo na završnom koncertu poslije samo nekoliko dana zajedničkog sviranja, pobrale fenomenalne kritike i reakcije publike. Nakon toga odlučile smo nastaviti i do sada dobile pet međunarodnih laureata i prvih nagrada. Ono što je interesantno je to da članice trija žive i rade u tri različita grada, samim tim organizovanje proba i nastupa je vrlo nezgodno. To dođe kao neki veliki izazov za sve nas”, rekla je Markovićeva.

Ova mlada umjetnica je ranije istakla da je nastup u “Carnegie Hallu” za nju ostvarenje sna te da o ovakvoj prilici maštaju mnogi muzičari.

“Jednostavno, svi znamo koju težinu nosi kada izgovorite ime ove koncertne sale i mislim da ne postoji umjetnik koji ne mašta o tome. Kada kažem umjetnik sa ovih prostora, mislim na nedostupnost većine umjetničkih sadržaja, samim tim sve je teže”, naglasila je Markovićeva.

Osim najavljenog nastupa, pijanistkinja će takođe biti i član žirija pijanističkog takmičenja za mlade u Njujorku koje se održava u sklopu značajnog muzičkog festivala “Suzanne & Culley” u tom gradu.

“Pijanistkinja iz Moskve koja je slušala naš nastup i ujedno je jedan od glavnih organizatora takmičenja, predložila je saradnju sa ‘Stamford’ akademijom i njihovim ‘Suzanne & Culley’ takmičenjem. Već imam iskustva u žiriranju, tako da sam prihvatila taj poziv. To je takmičenje koje se odvija u etapama za mlade pijaniste do 18 godina”, rekla je Markovićeva.

Što se tiče nastupa u “Carnegie Hallu”, ova umjetnica ističe da je za svakog izvođača bitno da bude na veoma visokom profesionalnom nivou, ali da ni to nije uvijek garancija za pobjedu na bilo kojem takmičenju.

“Ali svakako prilika se može otvoriti svima koji su posvećeni i zainteresovani. Ovo jeste prilika razmjene iskustava i potencijalne saradnje. Za svaki nastup se pripremamo na isti način, bez obzira na to koji je prostor u pitanju, ali sigurno ćemo ovaj put dati sve od sebe da se prikažemo u najboljem svjetlu”, zaključila je ona.

(Nezavisne)

ZELJKOVIĆ: U Republici Srpskoj nema oboljelih od virusa korona

“Institu za javno zdravstvo Republike Srpske vodi aktivan nadzor nad epidemiološkom situacijom u Srpskoj i možemo sa sigurnošću reći da nemamo niti jedan prijavljen slučaj oboljelih od virusa korona, a takođe nemamo ni sumnjivih slučajeva”, izjavio je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. On je istakao da je kod dva pacijenta

Vujnićeva i Ljubišić najbolji sportisti Banjaluke

Bojan Ljubišić, rukometaš Borac M:tela, i Sonja Vujnić, odbojkašica Banjaluka voleja, najuspješniji su sportisti Banjaluke za 2019. godinu. Oni su za najuspješnije proglašeni na svečanosti koja je održana večeras u Sportskoj dvorani “Borik”. Ljubišić je slavio u konkurenciji fudbalera Borca Stojana Vranješa i plivača 22. aprila Mihajla Čeprkala, a do priznanja je došao jer je

VIŠKOVIĆ: Odluka Suda politička, predstavlja strah zbog gasovoda

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je odluka Ustavnog suda BiH politička jer predstavlja u stvari strah u Federaciji BiH da će prihodi po osnovu gradnje gasovoda Bijeljina – Banjaluka ići u budžet Srpske, a ne u BiH. “U Federaciji se postavlja pitanje zato što je to ruski gas – kako ćete

Ministarstvo prosvjete Srpske odgodilo sve ekskurzije van granica BiH

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske naredilo je danas svim srednjim školama da odgode đačke ekskurzije van granica BiH, zbog epidemije virusa korona u nekim evropskim zemljama. Ekskurzije se, kako su naveli, odgađaju dok ne bude potpuno isključena opasnost od širenja ovog virusa. U BiH nema potvrđenih slučajeva zaraze. Trojica Kineza, koji su hospitalizovani u

SNSD, Srpski klub i HDZ uputili u proceduru prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH

Predstavnici klubova poslanika SNSD, HDZ i Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skuštine BiH u proceduru su predali zajednički Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, izjavila je šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Snježana Novaković Bursać. – Zakon, koji je predat

Banjalučkoj književnici Tanji Stupar Trifunović uručena Vitalova nagrada

Vitalova nagrada “Zlatni suncokret” za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2019. godini uručena je danas Tanji Stupar Trifunović za roman “Otkako sam kupila labuda”. Primajući priznanje za priču o, kako je objasnila, dvije različite žene, ali koje povezuju emocije i ljubav, Trifunovićeva je istakla da je književnost oduvijek zauzimala važno mjesto u njenom životu.