ŠOTRA UOČI SNIMANJA FILMA I SERIJE “KRALJ”: Srbi malo znaju o sebi, vrijeme da se suoče sa istorijom

Srbi vrlo malo znaju o sebi. Opšte znanje iz istorije nam je slabo. Svi imaju neke svoje predstave na osnovu površnih informacija i to što znaju, često je pogrešno i nije na naučnoj osnovi, nego je posljedica onog što su negdje čitali ili im je neko pričao. Vreme je da se Srbi suoče sa istorijom.

Rekao je za “Glas Srpske” reditelj Zdravko Šotra koji neumorno snima u devetoj deceniji, a sutra bi trebalo da padne prva klapa filma i serije “Kralj”.Brojna glumačka ekipa okupiće se sutra u dvoru na Dedinju, a Šotra kaže da bi na snimanju trebao da se pojavi i Vuk Drašković čiji je roman “Aleksandar od Jugoslavije” bio polazište za film i seriju.

– O kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću, nažalost, ne znamo mnogo, a imamo već gotovo mišljenje o njemu. Radeći na ovom projektu saznao sam mnoge stvari. Njemu je sudbina namenila vrlo teške zadatke. Prvo je kao 22-godišnji mladić preuzeo vrhovnu komandu srpske vojske u Prvom balkanskom ratu. Pa je 1914. godine njegov otac kralj Petar Prvi na njega preneo kraljevsku vlast. A priča iz filma počinje kada se Aleksandar kao pobednik vratio u Beograd  i našao se pred veoma teškim zadatkom, stvaranjem države triju naroda. Tada se smatralo da su Srbi, Hrvati i Slovenci, detelina sa tri lista – priča Šotra.

Reditelj koji je režirao filmove kao što su “Boj na Kosovu”, “Braća po materi”, “Lajanje na zvezde”, “Zona Zamfirova” podsjeća da su prve godine vladavine Aleksandra Karađorđevića bile pune dramatičnih događaja.

– Kralj Aleksandar se zamerio mnogima, pa i srpskim nacionalistima koji su smatrali da je trebalo napraviti veliku Srbiju. Po njihovoj zamisli, izvan Srbije bi ostalo oko milion Srba, a u samoj novoj Srbiji bilo bi skoro isto toliko Hrvata. A tadašnji Hrvati koji su se oslobodili austrijskog ropstva mislili su da su ostvarili svoj cilj i da treba da izađu i iz nove države. Protiv njega je i bio i bugarski VMRO, kao i sve poražene snage u Prvom svjetskom ratu. Svi koji mu radili o glavi, na kraju su ga ubili, bio je prva žrtva fašizma – podsjeća Šotra.

Snimajući ovaj film i seriju trudim se da budem objektivan i nepristrastan u celoj priči.

U naslovnoj ulozi pojaviće se mladi glumac Ljubomir Bulajić koji je već igrao u nekoliko Šotrinih ostvarenja.

– Ljubi Bulajiću je vreme da zaigra nešto ozbiljnije jer se vrlo lepo razvija kao glumac ne samo u mojim filmovima i serijama nego u svim projektima gde igra. On je po godinama blizak kralju Aleksandru iz vremena koje prati radnja filma – kaže Šotra.

Ulogu njegove supruge, kraljice Marije reditelj je povjerio Tamari Aleksić. U glumačkoj ekipi su i Petar Strugar, Branislav Lečić, Sergej Trifunović, Nikola Kojo, Nada Macanković, Nataša Ninković, Nela Mihajlović, Sloboda Mićalović, Danica Maksimović.

– Snimanje filma i serije “Kralj” trebalo bi da bude završeno na jesen, a premijera je planirana za kraj godine – najavio je Šotra.

Promjena uloge za Lauševića

– U filmu i seriji “Kralj” pojaviće se oko 150 glumaca. Najviše pažnje izazvalo je pominjanje imena Žarka Lauševića koji se naigrao u mojim filmovima. A pošto nismo sigurni kada će Laušević doći iz Amerike, odlučili smo da mu damo ulogu kralja Nikole Petrovića umjesto uloge vojvode Živojina Mišića. A vojvodu Mišića igraće Tanasije Uzunović – najavio je Zdravko Šotra.

Potomak dvije  slavne porodice

Aleksandar Prvi Karađorđević je rođen na Cetinju 16. decembra 1888. godine kao četvrto dijete (drugi sin) Petra I Karađorđevića i princeze Crne Gore Ljubice Petrović, najstarije kćerke crnogorskog kralja Nikole I Petrovića. Kum na krštenju mu je bio, preko izaslanika, ruski car Nikolaj II Romanov.

Djetinjstvo je proveo u Crnoj Gori, a osnovnu školu završio u Ženevi. Dalje školovanje je nastavio na vojnoj akademiji u Sankt Peterburgu. Sudbinski preokret u životu princa Aleksandra nastupio je 27. marta 1909, godine kada se njegov stariji brat, princ Đorđe odrekao prava na presto nakon snažnog pritiska političkih krugova u Srbiji.

(Glas Srpske)

VODEĆE SRPSKE MANIFESTACIJE: Izvjesno je da se festivali neće desiti u avgustu u najavljenom formatu

Vodeće srpske manifestacije među kojima su EXIT, Beerfest, Nishville, Lovefest i druge, obratili su se javnosti u novom, zajedničkom pismu, u kojem poručuju da je zbog pogoršanja epidemiološke situacije izvesno da se domaći festivali neće desiti u avgustu u planiranom formatu: “Podsećamo javnost da su srpske manifestacije zakazane za avgust ove godine na preporuku nadležnih

DEMANTI: “Milenko Đaković ostaje privržen politici DNS-a”

Povodom teksta objavljenog na portalu banjaluka.net pod naslovom “Nezvanično: Milenko Đaković možda ide u Demos?”, a prenesenog na portalu prijedor24h.net, Informativna služba Gradskog odbora DNS-a u Prijedoru i Milenko Đaković oglasili su se demantijem. Njihovo reagovanje prenosimo u cijelosti: “Gradonačelnik Prijedora i predsjednik Regionalnog odbora DNS-a Prijedor Milenko Đaković i u budućnosti ostaje privržen politici

TALIĆ NA POPULARNOM KUPALIŠTU: Uskoro sanacija “Zlajine plaže”

Popularno banjalučko kupalište „Zlajina plaža“ uskoro bi trebala biti sanirano. Nastavak je to inicijative koju je pokrenuo prošle godine predsjednik Skupštine grada Banja Luka Zoran Talić zajedno sa mještanima MZ Kočićev vijenac. On je danas obišao popularno banjalučko kupalište sa načelnikom Odjeljenja za komunalne poslove grada Banja Luka, Petrom Bilčarem kako bi se dogovorila dalja

NA RESPIRATORIMA 93 PACIJENTA Još šest osoba preminulo od korone u Srbiji

U  Srbiji je do 15 časova 6. jula 2020. godine registrovano još 289 novooboljelih od korona virusa, a šest ljudi je preminulo. Registrovano je ukupno 16.420 potvrđenih slučajeva COVID 19. Testirani su uzorci 7.872 osobe objavljeno je na sajtu Covid19.rs. Ukupan broj preminulih od početka epidemije popeo se na 317, prenosi Telegraf. (A.M/banjaluka.net)