Politika 10.12.2022.

Špago: Predstavnici Osmorke pristali na ultimatume SNSD-a i odustali od NATO-a i zaštite Ustava

ČITANJE: 2 minute

Poslanik SDA u Predstavničkom domu PSBiH Šerif Špago kazao je da je Naša stranka i njihovi partneri iz Osmorke spremna isključivo ispunjavati ultimatume predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

Činjenica da među navodnim uvjetima Naše stranke za formiranje vlasti sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nema suštinskog zahtjeva potvrđuje da je ta stranka, kao i njihovi partneri iz Osmorke, spremna isključivo ispunjavati ultimatume predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, ocijenio je poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šerif Špago, prenosi Klix.ba.

Kazao je da ni Naša stranka, ni akteri današnjeg sastanka predstavnika Osmorke sa SNSD-om, uopšte ne spominju NATO integracije, iako se radi o najvažnijem vanjskopolitičkom cilju Bosne i Hercegovine.

Stranka demokratske akcije i Demokratska fronta su prije četiri godine pred SNSD postavili uvjet koji se odnosi upravo na NATO integracije, što je rezultiralo aktiviranjem Akcionog plana za članstvo (MAP) i velikim iskorakom BiH na putu ka članstvu.

“Ni Naša stranka, a ni akteri današnjeg sastanka predstavnika Osmorke sa SNSD-om, uopšte ne spominju obavezu povlačenja antidejtonskih i protivustavnih odluka Narodne skupštine Republike Srpske”, dodao je Špago.

Umjesto suštinskih zahtjeva, Naša stranka je ponudila apstraktne uvjete koji nisu ništa drugo nego izgovor za gaženje svojih proklamovanih principa i koaliranje sa SNSD-om i HDZ-om, saopšteno je iz SDA.

“Za razliku od Naše stranke, ostatak Osmorke se i ne trudi sakriti činjenicu da su očigledno pristali na sve ultimatume Milorada Dodika samo kako bi postali dio vlasti”, kazao je Špago.

Istakao je i da je bespogovorno pristajanje na zahtjeve Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i SNSD-a, tražeći zauzvrat samo pozicije u vlasti unutar kvote koja pripada bošnjačkom narodu, potpuna kapitulacija koja će nanijeti ogromne štete državi Bosni i Hercegovini.

(Z.M)

Oznake: optužbe, Osmorka, SDA