Vijesti 07.07.2016.

Spašena zelena površina na Starčevici

ČITANJE: 3 minute

Zelena površina u dvorištu Osnovne škole “Baranko Radičević” je spašena!

Novim regulacionim planom nema gradnje stambeno poslovnog objekta u dvorištu ove banjalučke osnovne škole. U rukovostvu škole nisu krili zadovoljstvo raspletom situacije

– Na veliku radost svih nas to je prošlost. Stambeni objekat u krugu školskog dvorišta nikako se ne bi uklapao pogotovo, na taj veliki broj učenika. Samo dolazi u obzir nešto što je u interesu škole i Starčevic – zadovoljna je Darija Mićić, direktor O.Š. “Branko Radičević”.

Novim regulacionim planom, definitivno se otvara prostor za investiranje i dogradnju školskog objekta, koji je sada prebukiran.

– Previđena je dogradnja još pet učionica, na postojećem četvrtom traktu dogradnja jedne etaže sa još pet učionica. Dalje predviđena je dogradnja sale, pored postojeće sale, da se dogradi još jedna sala, veća dvorana koja bi služila učenicima tokom nastave a stanovništvu Starčevice da se može koristit u slobodnim aktivnostima, vikendima i naveče – dodala je Mićićeva.

Nenad Talić, odbornik sa Starčevice, uradio je sve što je mogao da bi novim nacrtom regulacionog plana bio zauvijek izbrisan stambeno poslovni objekat i spašena zelena površina u dvorištu škole. Aktivirao je sve mehanizme u skupštini, gradskoj upravi, pokrenuo je priču na društvenim mrežama. Na kraju – veoma zadovoljan ishodom.

starcevica-2

– Možemo pojednostaviti i skraćeno reći i obradovati naše sugrađane Starčevice da će zelena površina koja se nalazi u dvorištu Osnovne škole biti spašena. Da kažem da se ovim planom povećavaju gabariti sadašnje škole, da može koliko toliko da se kvalitetnije održava nastava. Regulacioni plan tzv „Jug 3“ koji je prije nekih desetak godina usvojen, tačnije 2005. je u svom sadržaju imao jedan stambeni objekat u samom dvorištu škole, nakon višemjesečnih analiza, zajedno sa ljudima iz nadležnog odjeljenja uspjeli smo da sačuvamo tu zelenu površinu – pojasnio nam je Nenad Talić, odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka.

Gradski parlamentarci rekli su svoje. Podržali su novi nacrt regulacionog plana. Time je ispravljena dugogodišnja nepravda načinjena na ovom prostoru kategoričan je i banjalučki gradonačelnik.
– Objekat koji se ranijim regulacionim planom tu nalazio, maknut je iz te zone, iz tog prostora, i u suštini u cjelosti je prihvaćena inicijativa škole koja je pretočena sada u izmjene regulacionog plana, kojim je povećana zelena površina, oslobođen je školski prostor, odnosno dvorišni prostor, pa se sada stvaraju sasvim novi uslovi za razvoj daljnih kapaciteta same škole – potvrdio je Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke.

Pred predstavnicima lokalne vlasti i republičkih institucija sada je nova obaveza. Potrebno je završiti projektnu dokumentacija i pronaći sredstva za dogradnju škole na Starčevici. Među prelaznim rješenjima jeste i izgradnja područnog odjeljenja ove škole u banjalučkoj mejsnoj zajednici Ada.

(srpskacafe.com)