Vijesti 14.10.2022.

Spaseno divlje ždrijebe iz Livna

ČITANJE: 1 minuta

Grupa veterinara, livanjska inspekcija i aktivisti Planinarsko-ekološkog društva “Borova glava” uspjeli su osloboditi divlje ždrijebe sa Cincara, užeta koje ga je stezalo i gušilo.

Akciju spašavanja pokrenula je Ajla Mulaomerović Hajrić iz Sarajeva, koja je ždrijebe slučajno primjetila tokom izleta na plato Kruzi. Kao veliki ljubitelj životinja i veterinar po struci, odmah je digla na noge sve poznanike da se udruže i spasu ovu plemenitu životinju, koja je trpila velike bolove.

– Mojoj sreći kraja nema. Ždrijebe spašeno na vrijeme- objavila je ona srećnu vijest.

Lovokradice često pohode ovo područje, tako je i ovo ždrijebe najvjerovatnije neko pokušao uhvatiti, ali ono se otrgnulo i uže mu je ostalo na vratu. Kako konj raste, kanap mu se sve više urezivao u vrat. Ajla je vidjela da mu je spuštena glava i da teže diše, na šta nije mogla ostati imuna.

Ona je zahvalila svima koji su se odazvali i učestvovali juče u ovoj plemenitoj akciji kako bi se jednom živom biću spasio život.

Iz društva “Borova glava” za Srpskainfo su ispričali da ovo nije prvi put da pomažu konjima i da su se aktivisti tokom godina, nažalost, nagledali i gorih stvari.

– Ljudi ih kradu i preprodaju za jahanje ili zbog mesa. Baš zbog te krađe, hvatanja i ubijanja organizovana je njihova zaštita od 2009. godine. Tada je u krdu bilo 167 konja, a sada je njihovo brojno stanje 1.050 – rekao je sekretar Željko Krišto.