SPASOJEVIĆ: Na području Banjaluke smanjen broj krivičnih djela, bezbjednost zadovoljavajuća

Načelnik Policijske uprave /PU/ Banjaluka Željko Spasojević rekao je danas da su na području ove uprave u prvih šest mjeseci evidentirana 1.063 krivična djela, što je manje za 27,9 odsto nego u istom periodu lani, kada su evidentirana 1.474 krivična djela.

Spasojević je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je za prvih šest mjeseci ove godine riješeno 83,6 odsto krivičnih djela, što je znatno više u odnosu na isti period prošle godine kada je riješenost iznosila 78,2 odsto.

“Iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirana su 853 krivična djela, što je za 29,9 odsto manje u odnosu na uporedni period kada je bilo evidentirano 1.216 krivičnih djela. Riješenost ovih krivičnih djela iznosi 81,1 odsto”, istakao je Spasojević i ocijenio zadovoljavajućom bezbjednost na području koje pokriva ova uprava.

Na konferenciji za novinare rečeno je da PU Banjaluka bilježi manji broj razbojništava za 35,7 odsto, teških krađa za 38,1 odsto i krađa za 28,7 odsto.

“Broj otuđenja motornih vozila smanjen je za 33,3 odsto”, rekao je Spasojević.

U prvih šest mjeseci prijavljeno je 66 krivičnih djela protiv života i tijela od kojih su najbrojnije tjelesne povrede, a rasvijetljenost ovih krivičnih djela je 94 odsto.

Kada je riječ o zloupotrebi droge otkriveno je 26 krivičnih djela, zbog kojih je nadležnom tužilaštvu dostavljeno 25 izvještaja, kojima je obuhvaćeno 37 osumnjičenih.

“Podneseno je 66 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a oduzeto je 11,7 kilograma marihuane i drugih droga”, naveli su iz banjalučke PU.

Iz oblasti privrednog kriminaliteta otkrivena su 124 krivična djela.

“Podneseno je 66 izvještaja protiv 80 lica, a izvršenjem ovih djela pričinjena je ukupna materijalna šteta u iznosu od nešto više od milion KM”, potvrdili su iz ove uprave.

Evidentiran je 491 slučaj narušavanja javnog reda i mira, što je za 12,1 odsto više u odnosu na uporedni period prošle godine kada je evidentirano 438 ovih slučajeva.

“Evidentirana su 642 prekršaja što je više za 9,6 odsto nego u prvih šest mjeseci prošle godine, kada je bilo evidentirano 586 prekršaja”, rečeno je u PU Banjaluka.

Evidentirano je 1.815 saobraćajnih nezgoda, što je više za 11,1 odsto u odnosu na uporedni period kada je bilo 1.634 saobraćajnih nezgoda.

U ovim saobraćajnim nezgodama 12 lica je smrtno stradalo, a u istom periodu lani 13.

“Policijska uprava uspješno je obezbijedila 256 javnih okupljanja i 476 sportskih priredbi”, naveli su iz banjalučke PU.

Iz ove uprave su naveli da su u skladu sa redovnim aktivnostima pojačali mjere bezbjednosti u okviru turističke sezone u Banjaluci, te da se posebna pažnja pridaje obezbjeđivanju javnih skupova.

(Srna)

TVRĐAVA KASTEL Obnovljena ulazna kula

Obnova ulazne kule na tvrđavi Kastel, koja je oštećena u požaru 2013. godine, okončana je ovih dana, u trenutku dok se nastavljaju radovi na rekonstrukciji još jedne kule i ulaznog bedema.

LIČNA INVALIDNINA Veliki broj zahtjeva ljudi koji ne ispunjavaju uslove

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske pozvao je danas lica koja ne ispunjavaju uslove i ne mogu ostvariti ličnu invalidninu da ne podnose zahtjeve za utvrđivanje tjelesnog oštećenja, jer time direktno utiču na efikasnost rješavanja zahtjeva lica koja ispunjavaju propisane uslove.

U subotu počinje jedinstvena cross trka u BiH “Termag Challenge Race”

Na Jahorini će u subotu, 21. jula, biti održana prva cross trka Termag Challenge Race, jedinstvena po osam prepreka koje takmičari moraju savladati, a među glavnim sponzorima trke je banjalučka kompanija Prointer ITSS. Na jučerašnjoj press konferenciji predstavljeni su detalji trke a u ime Prointera novinarima se obratio Vlatko Vukotić, koji je izrazio zadovoljstvo što