SPASOJEVIĆ: Na području Banjaluke smanjen broj krivičnih djela, bezbjednost zadovoljavajuća

Načelnik Policijske uprave /PU/ Banjaluka Željko Spasojević rekao je danas da su na području ove uprave u prvih šest mjeseci evidentirana 1.063 krivična djela, što je manje za 27,9 odsto nego u istom periodu lani, kada su evidentirana 1.474 krivična djela.

Spasojević je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je za prvih šest mjeseci ove godine riješeno 83,6 odsto krivičnih djela, što je znatno više u odnosu na isti period prošle godine kada je riješenost iznosila 78,2 odsto.

“Iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirana su 853 krivična djela, što je za 29,9 odsto manje u odnosu na uporedni period kada je bilo evidentirano 1.216 krivičnih djela. Riješenost ovih krivičnih djela iznosi 81,1 odsto”, istakao je Spasojević i ocijenio zadovoljavajućom bezbjednost na području koje pokriva ova uprava.

Na konferenciji za novinare rečeno je da PU Banjaluka bilježi manji broj razbojništava za 35,7 odsto, teških krađa za 38,1 odsto i krađa za 28,7 odsto.

“Broj otuđenja motornih vozila smanjen je za 33,3 odsto”, rekao je Spasojević.

U prvih šest mjeseci prijavljeno je 66 krivičnih djela protiv života i tijela od kojih su najbrojnije tjelesne povrede, a rasvijetljenost ovih krivičnih djela je 94 odsto.

Kada je riječ o zloupotrebi droge otkriveno je 26 krivičnih djela, zbog kojih je nadležnom tužilaštvu dostavljeno 25 izvještaja, kojima je obuhvaćeno 37 osumnjičenih.

“Podneseno je 66 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a oduzeto je 11,7 kilograma marihuane i drugih droga”, naveli su iz banjalučke PU.

Iz oblasti privrednog kriminaliteta otkrivena su 124 krivična djela.

“Podneseno je 66 izvještaja protiv 80 lica, a izvršenjem ovih djela pričinjena je ukupna materijalna šteta u iznosu od nešto više od milion KM”, potvrdili su iz ove uprave.

Evidentiran je 491 slučaj narušavanja javnog reda i mira, što je za 12,1 odsto više u odnosu na uporedni period prošle godine kada je evidentirano 438 ovih slučajeva.

“Evidentirana su 642 prekršaja što je više za 9,6 odsto nego u prvih šest mjeseci prošle godine, kada je bilo evidentirano 586 prekršaja”, rečeno je u PU Banjaluka.

Evidentirano je 1.815 saobraćajnih nezgoda, što je više za 11,1 odsto u odnosu na uporedni period kada je bilo 1.634 saobraćajnih nezgoda.

U ovim saobraćajnim nezgodama 12 lica je smrtno stradalo, a u istom periodu lani 13.

“Policijska uprava uspješno je obezbijedila 256 javnih okupljanja i 476 sportskih priredbi”, naveli su iz banjalučke PU.

Iz ove uprave su naveli da su u skladu sa redovnim aktivnostima pojačali mjere bezbjednosti u okviru turističke sezone u Banjaluci, te da se posebna pažnja pridaje obezbjeđivanju javnih skupova.

(Srna)

DIREKTORICA H&M-a CLAUDIA OSZWALD: Kupcima ćemo za staru odjeću davati popuste na novu

Direktorica popularnog švedskog modnog brenda za Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Gruziju i BiH Claudia Oszwald najavila je prve pogodnosti za kupce u BiH. Prva H&M prodavnica u našoj zemlji od danas je smještena u Delta Planet centru u Banjoj Luci. Na početku razgovora Oszwald nam govori kako smatra da su Bosanci i Hercegovci modno osviješteni

Sudar autobusa i auta na Rebrovcu, saobraćaj otežan

Zbog sudara autobusa i putničkog automobila kod crkve u banjalučkom naselju Rebrovac došlo je do veće gužve i zastoja u saobraćaju, saznaju “Nezavisne”. Iz Policijske uprave Banjaluka su mogli da samo da nam potvrde da su zaprimili prijavu o udesu, koji se dogodio oko 19 sati, ali nisu mogli da nam daju više informacija. “Dobili

Mještani Kuljana na muci zbog kanalizacije

Nekoliko domaćinstava 7. kuljanske ulice u Banjaluci našlo se u neobranom grožđu otakako su im se u komšiluk doselili pripadnici MUP RS. Grad je prvo Ministarstvu unutrašnjih poslova RS poklonio kompleks bivše kasarne “Krajiških brigada” u Zalužanima, a zatim, prije dvije godine, i još jednu parcelu pored. Od cijele ove transakcije problema danas ima nekoliko

Produžen saobraćajni špic u Banjaluci poziva na dodatni oprez

Saobraćajni špic u Banjaluci poziva na dodatni oprez, ali je očigledno da pažnja nije svima na visokom nivou na kraju radnog dana. Mnogi će se zapitati šta je radio vozač ovog automobila kada je “uspio” da pređe na kraj druge trake i udari u stubić u blizini sportske dvorane “Borik”. Očigledno je pala koncentracija zbog

ODGOVORNI UMANJUJU PROBLEM Raskrsnica u Ramićima opasna po život

Skretanje bez žmigavca, brza vožnja, pogotovo kamiona, već godinama je dio života mještana Ramića i Dragočaja, čija je svakodnevica vezana uz raskrsnicu koja spaja ova dva naselja i magistralni put Banjaluka – Prijedor. U pitanju je veoma prometna raskrsnica na kojoj je nedavno u saobraćajnoj nesreći stradao mladi Banjalučanin. Ogorčeni meštani smatraju da se nakon te

U ČAST PJESNICIMA Umjesto odborničkih rasprava, u Skupštini grada poezija

Međunarodni dan poezije koji se svake godine obilježava 21. marta svečano je obilježen i u Skupštini Grada, gdje su se umjesto odborničkih rasprava u sali nizali stihovi. Predsjednik gradskog parlamenta, Zoran Talić ustupio je mjesto predsjedavajućeg i skupštinske klupe pjesnicima tako da nije bilo uobičajenih govora, replika, krivih navoda. Govorila je umjetnost! Talić je rekao

PUTUJU U RUMUNIJU: Rukometaše Borca čeka težak posao protiv CSM Bukurešta

Poraz u Gračanici u prvenstvu BIH je već zaboravljen! Rukometaši Borca sutra putuje na prvi meč četvrtfinala Čelendž kupa protiv CSM Bukurešta. Rumunski predstavnik je nakon lošeg starta polusezone podigao formu i vezao četiri pobjede, a sad sa puno samopouzdanja dočekuje Borac. Trener Mirko Mikić ima velikih problema, jer su parket u Gračanici zbog povrede