Magazin 27.09.2015.

Spavate uz upaljen TV? Evo zašto se trebate riješiti te navike

ČITANJE: 1 minuta
Spavanje uz TV

Mnogi ljudi imaju naviku da zaspe uz upaljen televizor i kažu da im je tako lakše da utonu u san. Ako ste i vi među njima, onda morate da znate da vam to remeti proces spavanja i ostavlja posljedice na vaše zdravlje.

Kad je riječ o snu, naučnici su saglasni – ljudsko tijelo treba da spava u potpunom mraku. Ujutro, kad Sunce izađe i kada se pojavi svjetlost, receptori svjetla u mrežnjači šalju nam signal da je vrijeme za buđenje i sprječavaju stvaranje melatonina (hormona spavanja) u organizmu.

Situacija je obrnuta kad padne mrak. Tijelo tada dobija signal da je vrijeme za krevet i podstiče nas na spavanje ispuštanjem melatonina. Ako ste u tom trenutku izloženi jakom izvoru svjetla poput upaljenog televizora, onda ćete imati nemiran san jer svjetlo znatno remeti osnovne tjelesne funkcije i ulazak u fazu spavanja, u kojoj ćete se najbolje odmoriti. To rezultira osjećajem pospanosti, lošim raspoloženjem i nervozom kad se probudite. Isto važi i za spavanje uz uključen kompjuter ili prigušeno svjetlo.

Zato što prije pokušajte da se riješite ove navike. Ako ipak ne možete da zaspite bez televizora, podesite ga da se ugasi u određeno doba noći kako biste lijepo i mirno spavali.

(Kurir)