Vijesti 18.02.2021.

SPC POUZDAN OSLONAC: Čelnici institucija i stranaka Republike Srpske čestitali izbor patrijarhu Porfiriju

ČITANJE: 6 minuta

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je Njegovom preosveštvenstvu mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju izbor za patrijarha Srpske pravoslavne crkve /SPC/, uz iskrenu želju da učini sve što je u njegovoj moći za dobrobit Crkve i naroda.

Cvijanovićeva je istakla da je Srpska pravoslavna crkva uvijek bila uz svoj vjerujući narod, njegov pouzdan duhovni i moralni oslonac i dostojanstveno prolazila kroz različita iskušenja, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske.

“Uvjerena sam da su pravoslavni vjernici dobili dostojnog nasljednika blaženopočivšeg patrijarha Irineja i da ćete, svojom mudrošću i otvorenim pristupom, uspješno voditi pravoslavni narod”, navela je Cvijanovićeva u čestitki.

Cvijanovićeva je u svoje i u ime srpskog naroda iz Republike Srpske mitropolitu Porfiriju čestitala izbora na patrijaraški tron.

Predsjednik Republike izrazila je uvjerenje da će novoizabrani patrijarh dostojno i savjesno obavljati povjerenu mu časnu dužnost, nastaviti da jača jedinstvo i sabornost SPC i biti snažan zaštitnik i čuvar tradicije i identiteta.

Višković: Predvodnik kojeg ćemo vjerno slijediti

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je srpski vjerujući narod, izborom NJegovog preosveštvenstva mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za patrijarha srpskog, dobio predvodnika kojeg će vjerno slijediti u borbi za sveopšte prosvjetljenje.

Višković je u svoje ime i u ime Vlade Srpske NJegovoj svetosti patrijarhu Porfiriju čestitao na izboru za patrijarha srpskog, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Čubrilović: Jačanje saradnje i suživota

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je danas mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju izbor za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve /SPC/, sa uvjerenjem da će novoizabrani patrijarh pomoći jačanju saradnje i suživota u Srbiji, Republici Srpskoj, kao i u BiH i cijelom regionu.

“Uz najbolje želje i čestitke, nadamo se da ćete nastaviti da brinete i molite se za sve pravoslavne vjernike u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i BiH i za sve pravoslavne hramove, što je SPC činila i do sada”, navodi se u čestitki.

Čubrilović je izrazio i radost jer je na čelo SPC, po volji većine episkopa i promisli Božijoj, izabran patrijarh koji će obavljati svoju svetu pastirsku dužnost, vodeći Crkvu i srpski narod putem mira, tolerancije, zajedništva i poštovanja, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Stanivuković: Velika obaveza

Gradonačelnik Banje Luke, Draško Stanivuković, uputio je čestitku Njegovoj Svetosti g. Porfiriju povodom izbora za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

– Božijom voljom, za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve izabran je g. Porfirije. Srpski narod je dobio novog duhovnog pastira koji će, izborom na ovu svetu dužnost, nositi breme stvarnosti i problema sa kojima se naš narod suočava – navedeno je u čestitki.

Kako je naveo, nije to nimalo lako, pogotovo ne danas kada nam je više nego ikada potrebno da sačuvamo jedinstvo i sabornost u ovim izazovnim vremenima.

– Velika je obaveza na novom poglavaru, pogotovo ako govorimo o položaju našeg naroda i očuvanju naših svetinja na Kosovu i Metohiji, jer kako je i sam patrijarh Porfirije rekao, Kosovo i Metohija je stvar identiteta i temelj postojanja, kako bi naš narod imao budućnost. Očuvati vjeru i tradiciju kroz vjekove bio je izazov, ali veliku zahvalnost na tome dugujemo našim patrijarsima – naveo je Stanivuković u čestitki.

Dodao je da ne trebamo zaboraviti da pomenemo blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja koji je svoju dužnost obavljao dostojno, iako je trebalo snage da se na tronu Svetog Save zamijeni veliki patrijarh Pavle, koji i danas živi u mislima i srcima svakog Srbina kako u Srbiji, Republici Srpskoj, tako i u rasijanju.

– Danas, u ovom svetom danu treba da pomenemo i blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, čije su riječi u meni ostavile dubok trag, a koji je svojim djelima u odbrani svetinja pokazao pravu snagu vjere, ali i put kojim svi treba da nastavimo da idemo – istakao je gradonačelnik.

Uz najiskrenije čestitke novom patrijarhu Srpske pravoslavne crkve u ime građana Banje Luke i Republike Srpske, Stanivuković je naveo da je siguran da će g. Porfirije biti veliki duhovni oslonac našem narodu u godinama koje dolaze.

Borenović: Dostojan nasljednik

Predsjednik Partije demokratskog progresa /PDP/ Branislav Borenović istakao je u čestitki novoizabranom patrijarhu srpskom Porfiriju da su njegove poruke mira, ljubavi i pravde koje je uvijek upućivao tokom dugogodišnje službe svima nadahnuće za čovjekoljublje kao univerzalnu vrijednost.

“Božijom voljom, srpski pravoslavni narod je za 46. arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog, patrijarha srpskog dobio dosadašnjeg vladiku Porfirija, jednog od najuglednijih srpskih duhovnika i intelektualaca. Uz istinsku vjeru da nam je Gospod Bog podario dostojnog nasljednika na tronu Svetog Save, upućujem iskrene čestitke i novom srpskom patrijarhu”, navodi se u čestitki.

Borenović je dodao da je novoizabrani patrijarh Porfirije tokom godina dokazao istinsku privrženost načelima praštanja i pomirenja kojima se uvijek vodio, a pružena ruka pomoći mnogim nevoljnicima pokazatelj su ljubavi koju širi, saopšteno je iz PDP-a.

Šarović: Put svetosavlja

Predsjednik Srpske demokratske stranke /SDS/ Mirko Šarović čestitao je danas Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/, sveštenstvu i svim vjernicima izbor novog patrijarha srpskog uz uvjerenje da je put svetosavlja jedini pravi put kojim srpski narod treba da gazi u budućnosti.

“Puno uspjeha u radu, dobro zdravlje i da pravoslavlje bude još jače ukorijenjeno u srpskom narodu u budućem vremenu, želim NJegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju”, naveo je Šarović u čestitki.

Bjelica: Poznaje srpske zemlje

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica čestitao je mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju izbor za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i poželio mu, u ime naroda Romanije i Glasinca, srećan i blagosloven rad, ističući da je na čelo SPC došao svestran čovjek dostojan svojih prethodnika, a na radost svekolikog srpstva.

“Patrijarh srpski Porfirije poznaje srpske zemlje, poznaje zapadne krajeve, jednako kao i srce Srbije i srpstva – Kosovo i Metohiju, budući da se zamonašio u Visokim Dečanima, a da je rođen u Bačkoj i da je duhovno čedo vladike Irineja Bulovića”, naveo je Bjelica u saopštenju.

On je podsjetio da je blaženopočivši patrijarh Irinej 10 godina brinuo o “svom stadu”, u vremenima smutnje i nesigurnosti, te da je Srbe napustio kada i veliki mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

“I kao što su zajedno vodili borbe ovdje sa nama i za nas, tako zajedno paze i bdiju nad nama iz rajskog naselja radujući se što je njihov nasljednik dostojan”, istakao je Bjelica u čestitki.

Nešić: Svetionik i branik

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Nenad Nešić čestitao je danas Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ i srpskom narodu izbor Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija, ističući da je srpski narod sa svojom crkvom uspijevao da opstane zato što je na tronu Svetog Save imao ljude koji su ga opominjali da je iznad njih uvijek Hristovo carstvo nebesko.

“Izražavam uvjerenje da će Njegova svetost, poput njegovih velikih prethodnika, tragajući za mirom i pravednošću, koji su prijeko potrebni našem narodu i cijelom svijetu, biti svetionik i najjači branik srpskom narodu u njegovim izuzetnim naporima za očuvanje teritorijalne cjelovitosti države Srbije na Kosovu i Metohiji i jačanju naše Republike Srpske”, navodi se u čestitki.

Nešić je dodao da su, u izazovima koji su pred srpskim narodom, oni koji ga kušaju ponajmanje vođeni hrišćanskom ljubavlju i bratstvom, saopšteno je iz DNS-a.

(Srna/SB)