Vijesti 03.05.2016.

SPC u strahu: Crkve gorjele zbog spora oko kanonizacije kardinala Stepinca?

ČITANJE: 4 minute
POZAR CRKVA
Američki dnevni list Njujork post piše danas da srpska zajednica strahuje da požari, koji su zahvatili srpsku pravoslavnu crkvu Sveti Sava na Menhetnu i još tri pravoslavne crkve u Australiji i Rusiji, predstavljaju koordinisan napad na religiju i da su podmetnuti u znak osvete zbog blokiranja kanonizacije hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca.

Direktor Instituta za balkanske studije u Beogradu i bivši srpski ambasador u Parizu Dušan T. Bataković smatra da je previše crkava izgorjelo da bi se to moglo nazvati nesrećnim slučajem.

-Neka vrsta terorističke akcije ne može biti isključena- ocjenjuje Bataković dodajući da je veoma čudno što su svi požari izbili na Uskrs, najveći hrišćanski pravoslavni praznik.

On je podsjetio da je u posljednjih šest mjeseci, srpska crkva tražila od pape Franje da ne kanonizuje kardinala Stepinca zbog, kako je rekao, njegovog saučesništva u velikim masakrima i genocidu protiv Srba, Jevreja i Roma.

Bataković je istakao da je papa odložio donošenje odluke o kanonizaciji Stepinca uprkos protestima hrvatske crkve što je, kako je naveo, izazvalo bijes jer se on smatra jednim od ključnih članova crkve u hrvatskoj istoriji.

Srpski patrijarh Irinej je, u pismu papi, naveo da se “bojimo da ima previše otvorenih pitanja i rana koje kardinal Stepinac simbolizuje”, podsjeća Njujork post.

-Njegova kanonizacija, na naše veliko žaljenje, vratila bi odnose između Srba i Hrvata, kao i između katoličkih i pravoslavnih vjernika, na njihovu tragičnu istoriju- naveo je Irinej.

Izvršni direktor Istraživačkog instituta Jasenovac Beri Lituči rekao je za taj list da ga neprekidno zovu zabrinuti pravoslavni vjernici.

-To je strašna tragedija i nismo isključili pomisao da je u pitanju napad. To snažno utiče na sve u srpskoj zajednici- poručio je on.

Lituči smatra da istražitelji moraju da pažljivo razmotre nedavne katoličko-pravoslavne odnose u pokušaju da saznaju šta je izazvalo požare u crkvama u Australiji i Rusiji.

On je podsjetio da se tokom rata devedesetih godina crkva Svetog Save suočavala sa brojnim prijetnjama.

Crkva je, navodi američki list, imala i velike finansijske probleme, a vodila je spor sa velikim izgrađivačem sa Menhetna oko projekta u vrijednosti od 100 miliona dolara, koji je propao prije dve godine.

Njujork post podsjeća da je papa Franja prošle nedjelje odlučio da odloži ceremoniju za Stepinca.

U najmanje četiri pravoslavne crkve širom svijeta izbili su požari tokom uskršnjih praznika.

Pored crkve Svetog Save na Menhetnu, u kojoj je požar izbio samo nekoliko sati pošto su vjernici u njoj završili uskršnju liturgiju, u požaru je uništena makedonska crkva u Sidneju, i tom prilikom povređena su dva vjernika i nekoliko vatrogasaca.

U Australiji je požar izbio i u grčkoj crkvi u Melburnu, a na sjeveru Rusije požar je izbio u kompleksu manastira Valam, na ostrvu u jezaru ladoga.

Njujork tajms: Crkva Svetog Save kičma srpske zajednice u Njujorku

Istorijska srpska pravoslavna crkva Sveti Sava na Menhetnu koju je u nedjelju progutao plamen samo nekoliko sati poslije uskršnje službe bila je decenijama kičma srpske zajednice u Njujorku, piše danas “Njujork tajms”.

Samo dva sata prije požara na Fejsbuk stranici crkve su postavljene slike uskršnje službe na kome se vide sveštenici i lijepo obučeni parohljani kako se smiju okupljeni oko korpe pune raznobojnih jaja, dodaje njujorški dnevnik.

List prenosi riječi Hermana Tulipa, turiste iz Holandije kako je po izbijanju vatre jedan čovjek uzbuđeno vikao okupljenim prolaznicima: “Ovo je moja crkva! Ovo je moja crkva! Zašto snimate?”

Neki od parohljana, poput dvadesetogodišnjeg Dejana Lipovića, su plakali ispred ruinirane crkve sjećajući se da su samo nekoliko sati ranije bili na službi.

Crkva Svetog Save bila je upisana u Nacionalni registar istorijskih mjesta 1968. podsjeća “Njujork tajms”, a iste godine dobila je status odrednice grada, zbog kako je tada navela komisija “specijalnog karaktra, istorijskog značaja, estetike, nasleđa i kulturnih karakteristika Njujorka, koje je čine nezamjenljivom”.

Njujork tajms navodi da je prema riječima dvadeset dvogodišnje Jovane Đurđević crkva bila od vitalnog značaja za mnoge Njujorčane porijeklom iz Srbije.

-Ja sam praktično odrasla u ovoj crkvi. Tu sam krštena, moji prijatelji su se ovdje vjenčali, ovdje sam dolazila na sahrane. Bila sam tu svake nedjelje, išla sam tu u nedjeljnu školu i naučila srpski u njoj- rekla je ona.

(Agencije)