Magazin 19.03.2018.

SPD “Jedinstvo” u Dubrovniku

ČITANJE: 1 minuta

Mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva (SPD) “Jedinstvo” Banjaluka sutra će održati cjelovečernji koncert u hramu Svetih blagovijesti u Dubrovniku.

Koncert će se održati u okviru kulturne manifestacije “Dani hrišćanske kulture 2018”. Ova manifestacija se, po 14. put, održava u Dubrovniku, Splitu i Šibeniku, a obuhvata 60 kulturnih događaja koji će biti realizovani u periodu od 17. do 26. marta ove godine.

Hor “Jedinstvo” će se kao jedini muzički ansambl iz BiH na ovoj manifestaciji predstaviti obimnim programom, koji će obuhvatiti djela poznatih kompozitora: Josifa Marinkovića, Stevana St. Mokranjca, Dobri Hristova, Aleksandra Arhangelskog, Pavela Česnokova i dr. Kao solisti na koncertu će nastupiti Karolina Mihajlović – sopran, Jelena Dejanović – sopran i Lazar Radoja – bariton.

Horom će dirigovati Nemanja Savić, koji ovaj uspješni ansambl vodi od njegovog obnavljanja 1992. godine.

SPD “Jedinstvo” Banjaluka jedno je od najstarijih društava u Republici Srpskoj. Osnovano je 1893. godine i djelovalo je sa prekidom za vrijeme Prvog svjetskog rata, sve do 1941. godine, kada mu je zabranjen rad. Društvo je imalo veoma značajnu ulogu u očuvanju narodne tradicije, duhovnog, kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda Banjaluke i Krajine.

(Nezavisne)