Svijet 30.11.2021.

SPECIFIČAN: Novi premijer Češke voli da se poredi sa Džejmsom Bondom, do braka stigao preko groblja

ČITANJE: 3 minute

Češka je nedavno dobila novog premijera i tako izašla iz začaranog kruga vladavine kontroverznog milijardera Andreja Babiša. Petr Fiala, koji je svojevremeno sebe nazvao češki James Bond, sada ima priliku da pokaže umijeće na kom bi mu i sam Bond zavidio.

Fijala iza sebe već ima veliki poduhvat – na izborima je predvodio blok od pet opozicionih partija centra i desnog centra koje su srušile Andreja Babiša.

Iako je imenovanje Babiševog nasljednika trajalo nekoliko nedjelja, Fiala je čovjek na životnoj misiji. Na funkciju je stupio na krajnje neobičan način, s obzirom na to da je češki predsjednik Miloš Zeman trenutno u samoizolaciji zbog pozitivnog testa na koronavirus, tako da je novog premijera imenovao iz staklene kutije.

Prizor je mnoge ostavio bez teksta, ali poruka je jasna – Babiš je po svaku cijenu morao da ode.

„Donijeli smo Češkoj šansu za bolju budućnost. Ovo je promjena, mi smo promjena, vi ste promjena“, poručio je Fiala.

Na vlast je došao James Bond

Fiala je osoba koja drži do svoje privatnosti, tako da javnost ne zna mnogo detalja o novom premijeru. To možda i nije veliki hendikep, obzirom da je najzanimljivija činjenica o njemu itekako poznata.

U politiku je ušao kao prvi profesor političkih nauka u Češkoj nakon pada komunizma i veliki je fan filmova o Jamesu Bondu. Ne samo to, on sebe na neki način posmatra kao akcionog junaka.

„Ja u stvari jesam James Bond. On ume dobro da puca, a umijem i ja. On takođe govori mnogo jezika i dobro je obrazovan, a ja se nadam da ispunjavam i to“, ispričao je Fiala u jednom intervjuu.

Da se suprotnosti u njemu stalno sudaraju dokazuje i podatak da je šef češke vlade pasionirani ljubitelj književnosti, ali i amaterski fudbaler koji se nekada nadao sportskoj karijeri.

Kao i svakom fudbalskom entuzijasti, pandemija koronavirusa mu je jako teško pala, ali pored toga postoje bitnije teme.

„Ja zaista volim fudbal, ali ne razumijem zašto fanovi mogu da dođu na stadion, a ne mogu vratiti svu djecu u škole“, napisao je Fiala na Twitteru u aprilu ove godine.

Odrastao je u konzervativnoj porodici u kojoj se ručak služio tačno u podne uz zvonjavu crkvenih zvona, a obrazovanje je bilo imperativ.

„U našoj porodici bilo je normalno da treba imati univerzitetsko obrazovanje, živeti kulturan život i interesovati se za javne i političke poslove. Ja sam odgojen u demokratskom duhu. Za mene su demokratija i sloboda nešto što sam smatrao ispravnim otkako sam bio dijete“, rekao je on.

Ženu upoznao na groblju

Iako je veći deo života proveo kao univerzitetski profesor i njeguje takav izgled, velikog utjecaja na njega imao je i sport. Pored pomenutog fudbala, ljubitelj je i tenisa, skijanja, plivanja i gađanja – u stilu Bonda.

Suprugu Janu upoznao je tokom Plišane revolucije 1989. godine, a jednom je rekao da se dio njihovog prvog sastanka odigrao na groblju.

„Moj privatni život se spaja sa društvenim do te mere da sam upoznao i slobodu i buduću ženu u novembru 1989. I od tada volim oboje“, rekao je on.

(SB)

Oznake: Petr Fiala