Vijesti 15.10.2021.

Specijalci federalne policije na vježbi u organizaciji Ambasade SAD u BiH (VIDEO)

ČITANJE: 1 minuta

Policijski službenici Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije učestvovali su danas u vježbi “Operation Alliance Shield” u organizaciji Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Ova vježba predstavlja simulaciju stvarne sigurnosne situacije i pripravnosti u hitnim situacijama s ciljem prikazivanja spremnosti, obučenosti i koordinacije policijskih i sigurnosnih službi u Bosni i Hercegovini, prenosi Klix.

Jedan od ciljeva vježbe je uspostava lanca zapovijedanja i kontrole radi efikasnije komunikacije i bržeg odgovora.

Kako su rekli iz FUP-a, osim policijskih službenika Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije, u vježbi su učestvovali Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Državna agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine kao i druge službe.

“Vježba je dio višemjesečne obuke bosanskohercegovačkih policijskih i sigurnosnih agencija sa Regionalnim uredom za sigurnost, sigurnosnom službom i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu. Ovakve vježbe se redovno provode širom svijeta s ciljem stvaranja sigurne zajednice”, kažu iz FUP-a.

Simulacijska vježba je provedena uspješno, a policijski službenici su prilikom izvođenja ove vježbe koristili helikopter, kao i ostalu neophodnu opremu za učinkovito djelovanje u ovakvim situacijama.

(SB)