Vijesti 23.01.2016.

Specijalci MUP-a RS opljačkali i banku?

ČITANJE: 3 minute
banka specijalci
Uhapšeni specijalci MUP-a Republike Srpske nalaze se pod istragom i za spektakularnu pljačku filijale Unikredit banke u centru Kotor Varoša iz koje je 15. avgusta 2014. godine ukradeno 200.000 maraka.

Izvor blizak istrazi rekao je za Press da su Specijalno tužilaštvo Republike Srpske i Uprava kriminalističke policije MUP-a RS, nakon rasvjetljavanja pljačke blindiranog kombija “Sektor sekjuritija”, na autoputu Gradiška-Banjaluka, napravili detaljnu analizu neriješenih razbojništava u banjalučkoj regiji i utvrdili da u nekoliko slučajeva postoje poklapanja i sumnje da bi se moglo raditi o istim izvršiocima.

-Prema načinu izvršenja postoji mnogo podudarnosti u pljački blindiranog kombija “Sektor sekjuritija” i razbojništva u filijali Unikredit banke u Kotor Varošu, kada su četiri maskirana razbojnika ukrala 200.000 maraka. Na snimcima bezbjednosnih kamera se vidi da se u oba slučaja razbojnici kreću na gotovo identičan način, kao i da su iste fizičke konstitucije. U obje pljačke koristili su automatske puške, među kojima je i jedna s drvenim kundakom, a ono što ih najviše povezuje jeste činjenica da su obje pljačke tipovane i da su razbojnici znali da se u trezoru nalazi veća količina novca- objašnjava izvor Pressa.

Insajder

Kao što je već poznato, ulogu tipera u pljački blindiranog kombija, koja je izvršena 22. septembra prošle godine, imao je radnik “Sektor sekjuritija” Danijel Kuzmić (29), koji je radio u centrali Unikredit banke, tako da je u oba slučaja mogao imati saznanja o količini novca. Slučajno ili ne, Kuzmić je rodom upravo iz Kotor Varoša, kao i uhapšeni specijalac Aleksandar Popović (28).

-Određena poklapanja postoje i sve će to biti predmet istrage, ali detalje zasad ne možemo iznositi u javnost- kaže izvor Pressa.

Četiri razbojnika

U pljački Unikredit banke u Kotor Varošu učestvovala su najmanje četiri maskirana razbojnika, koji su se pred banku dovezli u ukradenom automobilu “reno senik”.

U 8.05 sati upali su u poslovnicu i jedan od razbojnika je kundakom puške udario radnika “Sektor sekjuritija”, koji je obezbjeđivao banku, i oteo mu pištolj. Ostali su na nišanu držali radnike banke, kojima su naredili da legnu na pod. Nakon toga su na direktora filijale prislonili cijev puške i, pod prijetnjom da će pucati, naredili mu da otvori trezor i ukrali oko 200.000 maraka. Zanimljivo je da je upravo na dan pljačke banka počela sa isplatom plata radnicima kotorvaroške Fabrike obuće “Sportek”, u kojoj je zaposleno više od 1.600 ljudi, što su razbojnici vjerovatno znali. Poslije pljačke, razbojnici su pobjegli prema Kneževu, a isti dan policija je na lokalnom putu u jednom selu pronašla “reno senik” koji je korišćen u pljački. Ni tada automobil nije bio zapaljen, a dodatnim provjerama je utvrđeno da je vozilo ukradeno u banjalučkom naselju Starčevica, dan prije pljačke.

Zbog umiješanosti u pljačku 617.000 KM iz blindiranog kombija “Sektor sekjuritija” uhapšeni su pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a RS Vladan Malić (32) iz Kneževa, Goran Paraš (27) iz Banjaluke, Aleksandar Popović (28) iz Kotor Varoša, Željko Inđić (26) iz Bratunca i Goran Janjuz (24) iz Kozarske Dubice, radnik “Sektor sekjuritija” Danijel Kuzmić (29) iz Kotor Varoša i Oleg Banda (31), vlasnik auto-kuće “Kvatro” iz Banjaluke. Petorici je određen pritvor, a sa slobode se brane Inđić i Janjuz.

Saradnja policijskih agencija

I druge policijske agencije iz BiH zainteresovane su za ispitivanje uhapšenih specijalaca u okviru istrage o nerasvijetljenim pljačkama.

Damir Čutura, portparol MUP-a Zapadno-herecegovačkog kantona, kaže za Press da je s MUP-om RS ostvarena saradnja i u okviru istrage o pljački blindiranog kombija “Sektor sekjuritija” u Dužicama, kod Širokog Brijega, iz kojeg je u oktobru 2010. godine ukradeno 3.628.000 evra i 150.000 maraka.

-U saradnji s Federalnom upravom policije i uz znanje nadležnog tužioca u tom predmetu ostvarili smo kontakt i saradnju s MUP-om RS, ali o kojim konkretnim radnjama je riječ u ovom trenutku ne možemo otkrivati- rekao je Čutura.

(Press)