Politika 16.09.2015.

Specijalno tužilaštvo Crne gore provjerava da li je postojao plan za likvidaciju Mila Đukanovića

ČITANJE: 1 minuta
milo djukanovic
Specijalno tužilaštvo Crne Gore provjerava da li je postojao plan za ubistvo crnogorskog premijera Mila Đukanovića krajem 2007. godine, saopštio je crnogorski glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Profesionalni ubica, sumnja se, trebalo je da u terorističkom napadu izvrši atentat na Đukanovića upotrebom eksploziva velike razorne moći.

Informacija o sumnji da je pripreman atentat na premijera Đukanovića krajem 2007. i početkom 2008. godine dugo je skrivana od očiju javnosti, uprkos prijavi koju je crnogorskom tužilaštvu još prije nekoliko godina podnio bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost Vasilije Mijović.

Nakon skoro osam godina Katnić je izvadio predmet iz fioke i lično počeo provjere Mijovića da je navodno bivši ministar policije Andrija Jovićević od njega lično tražio da za račun tadašnjih visokopozicioniranih srpskih političara organizuje likvidaciju Đukanovića.

Prema saznanjima “Dnevnih novina”, Katnić je nedavno obavio razgovor sa Mijovićem, koji je navodno opisao ko je sve posredno i neposredno učestvovao u planiranju terorističkog akta i , te rekao kolika basnoslovna suma novca je trebalo da bude izdvojena za tu namjenu.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Andrija Jovićević do sada nije saslušavan u Specijalnom državnom tužilaštvu, niti se nalazi u Crnoj Gori.

Informaciju o navodnom saslušanju Jovićevića objavio je list “Informer”, uprkos, kako tvrdi Katnić, dostavljenom zvaničnom odgovoru da ta informacija nije tačna.

Mediji su nedavno objavili da je Jovićević najozbiljniji je kandidat za mjesto novog lidera Demokratskog fronta /DF/. Međutim, on se još nije javno izjasnio povodom toga.

Mjesto predsjednika DF-a je upražnjeno nakon što je Miodrag Lekić u martu ove godine napustio tu političku grupaciju i formirao Demos.

(Agencije)