Vijesti 08.10.2015.

Specijalno tužilaštvo proziva vlast da im ne prijavljuju korupciju

ČITANJE: 3 minute
specijalno-tuzilastvo
Na osnovu optužnica Specijalnog tužilaštva RS, do danas je na kaznu zatvora pravosnažno osuđeno 179 osoba u ukupnom trajanju od 495 godina i jedan mjesec, navodi se u izvještaju ove institucije.

Prema izvještaju o radu Specijalnog tužilaštva, koji donosi Banjaluka.net, ova institucija je od 2013. godine, kad su osnovani, podigla ukupno 126 optužnica protiv 281 optuženika.

Zahvaljući njihovom radu, kako su se pohvalili u izvještaju koji će biti razmotren na idućoj sjednici parlamenta Srpske, na osnovu nezakonito stečene koristi oduzeto je ukupno 15 miliona KM u gotovom novcu, akcijama preduzeća, automobilima, pa čak i avionima.

– Imajući u vidu broj pravosnažno osuđenih i pravosnažno oslobođenih lica proizilazi da su sudovi po našim optužnicama u 87,92 odsto slučajeva iricali osuđujuće presude, a u 12,08 odsto oslobađajuće, što je izuzetno visoka uspješnost u procesuiranju krivičnih djela organizovanog kriminala i koruptivnih krivičnih djela i prevazilazi prosjek ne samo RS nego i BiH – navodi se u izvještaju.

Prema njihovoj statistici, najviše procesuiranih, njih 108, bilo je optuženih za privredni kriminal, a u stopu ih prate optuženici za organizovani kriminal, koji je bilo ukupno 104.

– Pored toga, protiv 69 lica podignute su optužnice za krivična djela sa elementima organizovanosti i od posebnog značaja za Republiku Srpsku – navodi se u izvještaju i dodaje da su sudovi oslobodili ukupno 29 njihovih optuženika.

Kako bi se podigao broj procesuiranih, iz Specijalnog tužilaštva apeluju na parlament da izmjeni Zakon o suzbijanju organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, kako bi se jasno propisala krivična djela za koja su nadležni i time izbjeglo manipulisanje u javnosti o tome da li je neko krivično djelo iz nadležnosti ovog tužilaštva ili nije.

Kad je u pitanju procesuiranje korupcije, iz Specijalnog tužilaštva apeluju na promjenu rada svih državnih organa, ističući da se samo na taj način mogu postići bolji rezultati.

– Da bi se to postiglo, pored dodatnih napora koje trebaju uložiti tužioci, neophodna je promena rada u svim državnim organima, jer se samo na taj način može doći do kvalitetnijih informacija koje će rezultirati izricanjem osuđujuće presude za učinioce ovih krivičnih djela – navodi se u izvještaju.

Kako se ističe, prilikom ocjene njihovog rada “važno je cijeniti ne samo rad ovog tužilaštva, već i rad svih državnih organa koja su dužna prijavljivati krivična djela, jer od toga da li su ti organi blagovremeno, kvalitetno i na zakonit način osigurali dokaze zavisi i kasnija uspješnost Specijalnog tužilaštva u krivičnom postupku.”

– Bez zajedničkog djelovanja svih državnih organa nema ni dobrih rezultata u otkrivanju i procesuiranju učinilaca krivičnih djela – navodi se u izvještaju, koji potpisuje glavni specijalni tužilac Miodrag Bajić.

Specijalno tužilaštvo u izvještaju tvrdi da se “vrlo malo ili uopšte ne poštuje” Zakon o krivičnom postupku koji obavezuje sva službena i odgovorna lica u svim organima vlasti u Republici Srspkoj, javnim preduzećima i ustanovama da prijave krivično djelo o kojima su obaviješteni ili za koja saznaju na drugi način.

– Službeno ili odgovorno lice dužno je preduzeti mjere kako bi se sačuvali tragovi krivičnog djela, predmeti na kojima je ili pomoću kojih je učinjeno krivično djelo i drugi dokazi i o tome, bez odgađanja obavijestiti ovlašteno službeno lice ili tužilaštvo. Dosadašnji pokazatelji govore da se ova obaveza službenih i odgovrnih lica poštuje vrlo malo ili se uopšte ne poštuje – navode u Specijalnom tužilaštvu.

(Banjaluka.net)