Vijesti 07.04.2016.

Špigl: Bosna – novi rasadnik islamista

ČITANJE: 2 minute
islamisti
Radikalni suniti su u Bosni pronašli novo utočište gdje propovijedaju džihad i vrbuju borce za Islamsku državu usred Evrope, piše njemački list “Špigl”.

List donosi priču o 20-godišnjem mladiću Ibri Ćufuroviću iz Bosne koji se 2014. godine pridružio Islamskoj državi u Siriji, a prije odlaska je pocijepao sve svoje fotografije jer su one zabranjene prema šerijatskoj verziji islama u koju on vjeruje.

Prije nego što je otišao u Siriju, Ibro je sa ocem Šefikom (58) živio u selu Donja Slapnica, nedaleko od granice sa Hrvatskom.

Otac priča da ga je sin nazvao njevernikom i rekao mu da se zato neće moliti za njega kada umre.

List navodi da je Ibro jedan od gotovo 300 islamista iz Bosne koji su se priključili IS, a među njima su i dvojica sa liste najtraženijih terorista u svijetu – Bajro Ikanović i Nusret Imamović, koji komanduju jedinicama IS i Nusra fronta u Siriji.

U Bosni je sve više sela u kojima su na kućama zastave Daeša.

Poslije Gornje Maoče ima još mnogo drugih mjesta gdje su islamisti našli uporište, piše list, dodajući da je Bosna poslije Belgije najveći rasadnik islamista.

Njemački stručnjaci vjeruju da u Bosni postoji više od 10 mjesta u kojima salafisti, sljedbenici najekstremnije sunitske interpretacije islama, okupljaju pristalice bez ikakvih problema i intervencije vlasti.

Bosanske bezbjednosne agencije negiraju da postoje tzv. “šerijatska sela”.

Selo Bosanska Bojna, na krajnjem sjeverozapadu Bosne, je jedno od mjesta koje izaziva najviše sumnji, a Šefik, otac mladića Ibra koji je otišao u Siriju, tvrdi da osim tu, džihadisti vrbuju i u Velikoj Kladuši.

“Špigl” piše da su džihadisti kupili osam hektara zemlje u Bosanskoj Bojni, odakle ih put vodi pravo u Hrvatsku i samim tim, Evropsku uniju.

Fundamentalisti iz Bosne uglavnom kupuju zemlju tamo gdje je jeftina i zabačena da bi privukli što manje pažnje.

U Velikoj Kladuši nezaposlenost je izuzetno velika, čak 60 odsto, pa je siromaštvo jedan od glavnih razloga za odlazak u teroriste.

Velika Kladuša prijeti da postane najveće stjecište islamista u Evropi i to prije svega zbog pomoći koju dobijaju od ekstremista povratnika, a zajednica salafista tu je nastala još početkom devedesetih kada su Saudijska Arabija i Sudan finansirali najbrutalnije islamiste, dodaje njemački list.

(Agencije)