Politika 21.09.2015.

Špirić: Cijenu nejedinstva platiće Srpska

ČITANJE: 4 minute

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić pozvao je predstavnike Republike Srpske u institucijama BiH i predstavnike Srpske na jedinstvo i saradnju zarad viših, a ne ličnih ciljeva, jer će u protivnom cijenu da plati Republika Srpska.

Špirić je naglasio da nikada ranije nije postojala podjela na “oni i mi” kada je riječ o predstavnicima Srpske u institucijama BiH i predstavnika Republike Srpske.

“Kad oni i mi budemo jedno, tada će biti stabilnosti Republike Srpske i neće biti ovakvih prepucavanja”, poručio je Špirić.

On je ocijenio da ne čudi izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da je prava sreća da su u institucijama BiH predstavnici Saveza za promjene koji vode računa o budućnosti BiH.

“Ne mogu da shvatim da srpski ministri kažu – ‘oni iz Republike Srpske hoće nešto’. Odakle vi dolazite gospodo ministri? Do sada smo bili jedno, svi smo dolazili iz Republike Srpske. Šta se desilo? Čije ste filijale postali na prečac?”, upitao je Špirić.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci ocijenio da je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić mogao da traži da se vodi računa o nacionalnoj zastupljenosti pri imenovanju Komisije za primjenu programa zaštite svjedoka u BiH, kao što su uradili Hrvati.

Špirić je istakao da je Savjet ministara BiH 12. januara ove godine vratio prijedlog odluke o imenovanju članova Komisije da se izvrši nacionalni balans, te da je Sud BiH predložio Davorina Jukića, jer su Hrvati insistirali da imaju Hrvata.

“To je za gospodina Mektića bilo dovoljno da se izabere komisija bez Srba u sastavu Davorin Jukić, Goran Salihović i Vahid Alagić. S obzirom na to da je BiH multietnička, logično je da u tako bitnoj komisiji bude Srbin”, rekao je Špirić.

On je istakao da nije istina da Radna grupa za izradu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti tajnih podataka nije dostavila nijedan dokument, kako to tvrdi Mektić.

Špirić je naveo da je još Fahrudin Radončić, dok je bio ministar, dostavio izvještaj o radu grupe u kojem se konstatuje da Radna grupa nije uspjela da izradi prijedlog zakona koji bi imao podršku svih članova grupe, odnosno da je stav predstavnika MUP-a Srpske da je potrebno pristupiti izradi novog zakona o zaštiti tajnih podataka.

On je dodao da Mektić obmanjuje javnost, te da je napravio kompromis tako što je isključio instituciju Srpske koja se ne slaže sa prijedlogom.

“Znači treba brisati one koji su protiv. Zato spori je li potpis njegov. Jeste njegov”, rekao je Špirić i dodao da je laž da Mektić nije dobio ni slovo i da ga je to natjeralo da formira grupu.

Govoreći o imenovanju Savjeta i vršioca dužnosti direktora BHANSA-e, Špirić je rekao da se treba tražiti odgovornost ministra transporta i komunikacija BiH Slavka Matanovića jer je zloupotrijebio položaj i predložio kandidata koji nije pripadnik BHDCA u Savjet i nije imao zakonskog osnova za prijedlog imenovanja vršioca dužnosti direktora.

“Treba se tražiti i odgovornost predstavnika Republike Srpske u Savjetu ministara, jer dozvoljavaju donošenje odluke na štetu Srpske i srpskog naroda i ugrožavaju ravnopravnost Srba”, rekao je Špirić i dodao da je na imenovanje negativno mišljenje dalo i Ministarstvo pravde BiH.

On je naveo da je u Savjet izabrano pet članova – po dva Hrvata i Bošnjaka i jedan Srbin, te da je zakonom propisano imenovanje rukovodstva, što znači i dva zamjenika pored direktora.

Špirić je konstatovao da se požurilo i sa raspisivanjem konkursa za izbor direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH, te da je Mektić rekao da žele stranačkog čovjeka na tu funkciju.

“Znači treba im stranačka policija da bi provodili koncepte koje hoće”, rekao je Špirić. On je poručio da je lako formirati osvetničke eskadrone, te upitao Mektića “kuda nas to vodi”.

Komentarišući najave ministra bezbjednosti BiH da će biti otvorene istrage u slučajevima Bobar banka, Andrićgrad i druge, Špirić je rekao da nije na ministru bezbjednosti da najavljuje istrage jer postoje institucije koje to treba da rade svaki dan.

(Agencije, Foto: Srna)

Oznake: Nikola Špirić