Politika 12.10.2022.

Špirić: CIK ne udara samo na SNSD, već i na kredibilitet institucija Srpske

ČITANJE: 1 minuta

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić upozorio je da sramotno i nelegalno odlučivanje i rad Centralne izborne komisije BiH nije usmjereno samo na rezultate i status SNSD-a, već i na kredibilitet institucija Republike Srpske.
“Ovo što je na sceni posljednjih dana je sramotno izrugivanje glasačima. Institucije Republike Srpske staće u odbranu demokratskog prava građana da se poštuje njihova izborna volja. Umjesto utvrđivanja rezultata i poštivanja izbornih propisa, CIK pokušava da vrati dug opoziciji koja ih je nelegalno imenovala, a opozicija izvršava direktive unutrašnjih i spoljnih centara moći”, ocijenio je Špirić u izjavi Srni.

On je dodao da pravno nasilje koje ovih dana gledamo nije plod neznanja, niti puke političke borbe.

“Ovo sve podsjeća na projektovanje krize u kojoj gubitnik treba da bude Republika Srpska i Milorad Dodik kao personifikacija njenog očuvanja i opstanka. Nažalost, obistinile su se prognoze koje sam dao u finišu izborne kampanje da se sve radi kako bi se kriza iz Federacije BiH prenijela u Republiku Srpsku”, ocijenio je Špirić.

Prema njegovim riječima, očigledno je da neviđeni izborni haos ima jedan cilj, a to je projektovanje krize u Republici Srpskoj iznutra i izvana.

“Rast tenzija, koje proizvodi CIK svojim odlučivanjem, dovešće nas do toga da se ingerencije za izborni proces vrate u ruke entiteskih izbornih komisija, odnosno Republičke izborne komisije, jer CIK tome očigledno nije dorastao”, zaključio je Špirić.