Politika 20.10.2022.

Špirić: CIK želi da propisuje umjesto da upisuje rezultate izbora

ČITANJE: 1 minuta

Centralna izborna komisija BiH ne upisuje, nego želi da propisuje rezultate izbora i na taj način projektuje krizu u BiH, a prvenstveno u Republici Srpskoj, ocijenio je potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić.

“Višednevna lakrdija od prebrojavanja glasova pokazala je da su izborne procedure i Izborni zakon derogirani, čemu je najviše doprinio CIK svojim odlukama koje nisu profesionalne, već političke”, rekao je Špirić Srni.

On je ukazao da je način na koji su imenovani članovi CIK-a, glasovima opozicije iz Republike Srpske, upućivao da će oktobarski izbori biti izazov koji prijeti otvaranju krize s teškim posljedicama.

“Sve što se dešava ovih dana izašlo je iz domena izborne borbe i prešlo je u oblast politike i projektovanja krize koja treba da poljulja temelje Republike Srpske i njenih institucija”, rekao je Špirić.

On tvrdi da CIK donosi odluke koje odgađaju proglašenje pobjednika na osnovu glasova birača.

“Kao što vidimo, pobjednika ovih izbora ne biraju glasači, nego članovi CIK-a, i tu više nema dileme. U suprotnom bi već bila potvrđena pobjeda Milorada Dodika za predsjednika Republike Srpske, koja nije ničim uslovljena, niti osporavana”, kategoričan je Špirić.

Špirić je upozorio da je krajnje vrijeme da se CIK vrati u okvire svog mandata i važećeg Izbornog zakona jer će, u suprotnom, uvesti u duboku krizu odnose u BiH, koji su već poljuljani.

“Istovremeno, opozicija treba da prihvati volju birača kao jedini autoritet koji Republiku Srpsku čuva od dalje destabilizacije”, zaključio je Špirić.

Otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim redovnim biračkim mjestima u Republici Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske obavlja se na osnovu naredbe CIK-a od ponedjeljka, 10. oktobra.