Politika 24.06.2024.

ŠPIRIĆ: Cilj odluke Suda BiH – slabljenje Republike Srpske

ČITANJE: 2 minute

Sud BiH odbio je žalbu SNSD-a na odluku Centralne izborne komisije koja je krajem maja ponovo priznala listić PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Tako će žrijeb odlučiti o petom srpskom delegatu u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, odnosno da li će SNSD zadržati četvrtog delegata ili će to mjesto pripasti PDP-u.

Za zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Nikolu Špirića ovaj proces još nije završen. Kaže da će SNSD iskoristiti sva raspoloživa sredstva da sačuva stabilnost Republike Srpske, prenosi RTRS.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić ocijenio je da je cilj toga što je Sud BiH odbio žalbu SNSD-a na odluku Centralne izborne komisije /CIK/ BiH o priznavanju listića PDP-a za Dom naroda parlamenta BiH – slabljenje pozicije Republike Srpske.

“S obzirom na to da odluka Suda BiH proizvodi zadovoljstvo u bošnjačkim krugovima bez izuzetka i na pojedinim međunarodnim adresama, cilj im je da se kroz Dom naroda oslabi pozicija Republike Srpske”, izjavio je Špirić Srni.

Prema njegovom mišljenju, ako drugi delegat iz reda opozicije bude dopuna probosanske politike, onda se u Republici Srpskoj ulazi u teška vremena.

S druge strane, Nenad Vuković, generalni sekretar PDP, izjavio je da odluka Suda BiH kojom se odbija žalba SNSD na odluku CIK BiH da prizna glasački listić PDP za Dom naroda parlamenta BiH predstavlja ispravan akt kojim je pravda zadovoljena.

Pravda je zadovoljena. Žrijeb je trebao biti prije godinu i po dana, rekao je Vuković za Nezavisne.

Dodao je da će PDP prihvatiti svaki ishod žrijebanja.

– Kakav god bude ishod žrijeba, prihvatamo – rekao je Vuković.

A ishod žrijebanja za petog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, od velikog je značaja upravo za Vukovića. Naime, ukoliko žrijeb odluči da će mandat pripasti PDP umjesto SNSD, u čijim je rukama od opštih izbora 2022. godine, onda će novi delegat u Domu naroda biti upravo Nenad Vuković, kao nosilac liste PDP. On bi u tom slučaju zamijenio delegata SNSD, Snježanu Novaković Bursać.

Oznake: Nikola Špirić