Politika 07.02.2021.

ŠPIRIĆ: Dodiku i Vučiću nepotrebno suflirati, BOSIĆ: Vučić drži Dodika na oku

ČITANJE: 4 minute

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić ocijenio je da učestala medijsko-politička prepucavanja o rušenju Milorada Dodika i Aleksandra Vučića i obratno služe za dnevnu politiku, a ne za jačanje srpskih interesa u složenim regionalnim odnosima gdje je srpsko jedinstvo nasušna potreba.

“Pozivam sve stranke u Republici Srpskoj da sa ovoliko energije i žuči nastupe u odbrani digniteta Narodne skupštine Republike Srpske kojoj čak pokušavaju odrediti i kome će dati odlikovanja. Vučić i Dodik znaju kako će i bez sufliranja sa strane”, zaključio je Špirić u izjavi za Srnu.

“Prikrivena nerealna ambicija”

Potpuno sam siguran da Vučić odlično poznaje Dodikovu narav i svjestan je da ga mora držati na oku, smatra visoki funkcioner SDS Mladen Bosić.

– Treba se samo sjetiti Dodikovog odnosa prema liderima iz Srbije koji su ga podržavali i zaključak mu nije teško donijeti, kaže Bosić, saopštio je SDS.

Govoreći o odnosima zvaničnog Beograda i Banjaluke u svjetlu posljednje Dodikove izjave da je prošao sve predsjednike u Srbiji, Bosić podsjeća da je Slobodan Milošević bio politički otac Dodika i da je njegovom odlukom došao na vlast kada je napravio aranžman sa zapadom o rušenju tadašnje vlasti.

– Dodik mu je za uzvrat okrenuo leđa kada mu je bilo najteže i aktivno učestvovao u njegovom rušenju sa vlasti. Preporučio bih Vučiću da pročita otvoreno pismo koje je Dodik uputio Miloševiću iz tog vremena. Vjerujem da bi slično pismo napisao i njemu ako mu se ukaže prilika – smatra Bosić.

On dalje podsjeća da je Koštunica u početku imao rezervisan stav prema Dodiku, svjestan njegovog odnosa sa zapadom i uloge koju je imao u bombardovanju Srbije 1999. ali mu je najviše pomogao kada je došao na vlast 2006. kupovinom Telekoma RS.

– Taj novac je omogućio Dodiku da učvrsti vlast, ali i da se mnogi obogate iz njegovog okruženja kriminalnim aferama kao što je bila izgradnja zgrade Vlade u Banja Luci. Kada je Koštunica otišao sa vlasti Dodik se potrudio da mu se više nikada ne javi na telefon – kaže Bosić.

Dodaje da je najbliži odnos Dodik imao sa Borisom Tadićem i njegovom partijom.

– Sjećam se Tadićevih dolazaka u Republiku Srpsku i učešća na SNSD-ovim mitinzima i obrnuto Dodikovih nastupa na DS mitinzima u Srbiji. Tu je i nastala stalno ponavljana fraza o političkim pobačajima. Sada Dodik strogo pazi da ga negdje ne vide sa Borisom Tadićem, a njegovu vlast spominje posredno u kontekstu da nije pomagala Republici Srpskoj kao Vučićeva – navodi Bosić.

Prema njegovim riječima, Vučić je svjestan da u Dodiku postoji prikrivena, ali nerealna ambicija da postane “lider svih lidera kod Srba”, a ta ambicija je često podhranjivana i iz same Srbije.

– Poznato je da su mu čak predlagali da se kandiduje za predsjednika Srbije kao najveći među Srbima, kaže Bosić i dodaje da je sadsašnja situacija u Srbiji sa nejakom opozicijom podgrijala stari žar, a tajni susreti sa vladikom Grigorijem, kao i namjera da se umiješa u izbor patrijarha, razgolićuju prikrivene namjere. Odatle prava panika u SNSD-u da bi mogli izgubiti politički monopol u Beogradu koji su do sada imali kao političari iz Republike Srpske. Panika je i razlog za poslednje tragikomične Dodikove izjave date u kontekstu odnosa sa vladikom Grigorijem da pravoslavni sveštenici ne treba da se mješaju u politiku – navodi Bosić i dodaje:

-Pa nije nam baš toliko kratko pamćenje da se ne sjećamo Grigorijeve uloge kao glavnog SNSD-ovca u Hercegovini, a koji je i danas član Senata predsjednika Republike Srpske – kaže Bosić.

On dalje ističe da gubitak Dodikovog političkog monopola u Beogradu otvara prostor da se prikaže stvarni karakter Dodikove politike.

– A to bi neminovno dovelo i do razotkrivanja ogromnog novca od kriminala i pljačke Republike Srpske, koji je završio u nekretninama i poslovima u Srbiji. A to je uslov za strmoglavi pad korumpiranog režima u Republici Srpskoj – zaključuje Bosić.

(SB)