Vijesti 11.03.2016.

Špirić: Mijenja se demografska struktura BiH

ČITANJE: 2 minute
nikola spiric
Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je večeras da se, dok u Republici Srpskoj traje svađa dva suprotstavljena bloka, lagano mijenja demografska struktura BiH, koju naseljavaju azijati i Arapi.

Špirić je kao primjer naveo da u Travniku danas ima 5.000 studenata iz Turske, a za par godina vjerovatno će ih biti 15.000.

-Oni će ženiti Bošnjakinje iz BiH što je, takođe, njihovo pravo, a ja samo govorim o laganoj izmjeni demografske slike BiH i za 10 godina naša djeca neće imati priliku da pregovaraju sa onima koji su rođeni u BiH nego sa onima koji su došli u BiH sa ne tako svijetlim namjerama ni prema Srpskoj ni prema BiH- rekao je Špirić na javnoj tribini u prijedorskoj Mjesnoj zajednici Čirkin Polje.

On je istakao da u današnjem vremenu velikih nestabilnosti globalna ekonomija snažno posrće i da se ona neminovno odražava na nacionalne ekonomije širom Evrope i svijeta, pa samim tim i Republike Srpske i BiH.

-Danas je predsjednik Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard rekla da se jedva nazire oporavak japanske ekonomije, da se gotovo ne nazire oporavak američke i da se ne može govoriti o oporavku evropske ekonomije. To je ambijent u kojem Vlada Republike Srpske ostaje na nogama i isplaćuje penzije, plate i invalidnine na vrijeme- rekao je Špirić.

On je istakao da izazovi za region dolaze iz Evrope.

-Oni koji nam poručuju da je to naš jedini put, plaše se da Velika Britanija ne napusti EU, a da i Češka najavljuje tu mogućnost. Pravo pitanje je zašto mi idemo tamo, u šta oni koji su već tamo sumnjaju- poručio je Špirić.

Prema njegovim riječima, SNSD treba da njeguje i razvija evropske standarde.

-Nije bitno kada ćemo i da li ćemo postati članovi EU, već je bitno da svaki dan uređujemo Republiku Srpsku i razvijamo standarde primjerene standardima članica Unije- rekao je Špirić, dodajući da unutrašnje nestabilnosti dolaze iz BiH koja je, na žalost, nedovršen projekat.

Špirić je danas kao član delegaciji SNSD-a, koju su predvodili predsjednik stranke Milorad Dodik i potpredsjednik Željka Cvijanović, prisustvovao u Prijedoru sastanku sa predstavnicima gradskog i opštinskih odbora SNSD-a Izborne jedinice 1, a potom i tribini pod nazivom “Riječ predsjednika”.

(NN)