Politika 20.09.2015.

Špirić: Novcem od akciza na gorivo se ne mogu krpiti budžetske rupe!

ČITANJE: 2 minute
spiric

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić tvrdi da bi se provođenjem zadataka iz Strategije razvoja jugoistočne Evrope do 2020. godine, od Savjeta ministara BiH napravila vlada BiH.

– Nemoguće je govoriti o strategiji razvoja kada je ekonomija u pitanju, bez aktivnog učešća entiteta, jer su oni nosioci tog posla – ukazao je Špirić na pres-konferenciji u Banjaluci, upozorivši ministre iz Saveza za promjene u Savjetu ministara BiH da ne pristaju na taj dokument u kojem se u 12 zaključaka entiteti spominju samo na dva mjesta.

On je naveo da država BiH ne može da se zadužuje, a sva kreditna sredstva vraćaju entiteti.

– Sve razvojne i socijalne komponente su na nivou entiteta i ovo je pokušaj da se od Savjeta ministara BiH napravi vlada BiH rekao je Špirić, dodajući da je neprimjereno da su kreatori ovog dokumenta uzeli Crnu Goru, koja nije složena država.

Špirić je naveo da nije tačan stav SDS-a da će povećane akcize na gorivo poslužiti Vladi RS-a za „krpljenje budžetskih rupa“, podsjetivši da je to obaveza navedena u Reformskoj agendi i novac je namjenjen za izgradnju puteva i autoputeva.

Kaže da je SNSD-u bilo već ranije jasno da stranke Saveza za promjene neće podržati obaveze iz te agende koje treba provesti RS.

– Ukoliko se takvo ponašanje nastavi treba razgovarati s predstavnicima međunarodne zajednice i da se zna ko je za reforme i šta su čije obaveze  rekao je Špirić, ističući da Savez za promjene ne može da vodi predizbornu kampanju tako što se iz Sarajeva bori protiv vlasti RS-a.

Iznio je i primjedbe da srpska djeca u FBiH nisu u mogućnosti da uče srpski jezik te postavio pitanje vlastima tog entiteta da li je taj narod konstitutivan u FBiH.

(Agencije)

Oznake: Nikola Špirić