Politika 03.02.2016.

Špirić: Rasprava potvrdila da je BiH podijeljeno društvo

ČITANJE: 1 minuta
spiric
Poslanik SNSD-a Nikola Špirić izrazio je žaljenje što u Ustavnopravnoj komisiji i Predstavničkom domu nema razumijevanja za Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH i konstatovao da današnja rasprava govori da je BiH duboko podijeljeno društvo.

Špirić je naglasio da je raspravu o izmjeni Krivičnog zakona trebalo voditi nakon rasprave o Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH.

– Namjera predlagača (poslanici SNSD i SDS) bila je da se dođe do zakona o Ustavnom sudu koji će biti proizvod unutrašnjeg dogovora u BiH- objasnio je Špirić i dodao da nije kompliment da BiH više od 20 godina nakon Dejtonskog sporazuma ima sudije strance koji odlučuju u Ustavnom sudu.

On je istakao da donošenje odluka u Ustavnom sudu glasovima stranih sudija podgrijava nepovjerenje u BiH.

– Treba ostaviti inicijativu živom, u pitanju je BiH, ali ako nema spremnosti za to, ulazimo u sve dublje podjele- rekao je Špirić.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma i član Ustavnopravne komisije Šefik DŽaferović smatra da Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH ima ustavni osnov, ali da nije usklađen sa pravnim sistemom BiH.

– Ako Ustav propiše da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće i ako traži mehanizam da budu izvršene, ukidanje tih mehanizama je protiv pravnog sistema BiH- rekao je DŽaferović.

Prema njegovim riječima, ukidanje postojećih mehanizama kojima se povećava implementacija odluka Ustavnog suda nije pravi put, već treba osmisliti nove mehanizme da se poveća taj procenat.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Borjana Krišto rekla je da je odredba o sankcionisanju neprovođenju odluka Ustavnog suda neprovodiva.

Rasprava o predloženom zakonu biće nastavljena nakon pauze.

(Agencije)