Politika 28.03.2023.

Špirić: Sistemski riješiti zakon o platama

ČITANJE: 1 minuta

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je danas da izmjene i dopune Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH treba riješiti sistemski, te da su pojedinačni pokušaji populistički i da prave destrukciju.

“To je igranje s novcem i treba smanjiti dozu populizma na najmanji mogući nivo”, rekao je Špirić novinarima nakon sjednice Doma naroda sa čijeg je dnevnog reda skinut izvještaj o postizanju identičnog teksta Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH i izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o PDV-u.

On je istakao da su izmjene i dopune Zakona o platama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH, koji su u parlamentarnoj proceduri dio kampanje i da je logično da oni budu vraćeni resornom ministarstvu i Savjetu ministara.

Špirić je pojasnio da je jedinstven stav Kolegijuma bio da se izmjene i dopune Zakona o akcizama i izmjene i dopune Zakona o porezu na dodatu vrijednost /PDV/ proslijede Savjetu ministara na razmatranje.

“Da onda vidimo šta to znači sa stanovišta finansijske stabilnosti entitetskih, ali i budžeta BiH. S obzirom da je budžet Republike Srpske usvojen krajem prošle godine, da je usvojen i budžet Vlade Federacije, a da očekujemo da ćemo usvojiti i budžet BiH, sasvim je logično da nova vlast ide sa računicom, da li će to ugroziti fanansijsku stabilnost entiteta, kantona i BiH”, pojasnio je Špirić.

On je podsjetio da je rok trajanja izmjena i dopuna Zakona o PDV-u bio do 31. decembra prošle godine.

“Šta dobijamo danas da smo usvojili zakon čiji je rok prošao”, rekao je Špirić.

(Srna)

Oznake: Nikola Špirić