Politika 17.10.2021.

Špirić: SNSD i Dodik ne žele secesiju, već politički razgovor

ČITANJE: 3 minute

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić rekao je da SNSD i Milorad Dodik ne žele secesiju, već politički razgovor, koji je odgovor na sve izazove, i vraćanje na ustavne pozicije i Dejtonski mirovni sporazum.

Građani ne treba da se boje rata. Ozbiljne politike ne podrazumijevaju sukobe, već ozbiljne razgovore. Srbi ne bježe od razgovora za sva otvorena pitanja – rekao je Špirić, navodeći da se u BiH kreira zamjena teza da SNSD i Milorad Dodik žele secesiju.

On je naveo da se 25 godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH došlo u situaciju da su dva konstitutivna naroda Srbi i Hrvati nezadovoljni, te da je logično vrijeme da se “povuče ručna” i da se treća strana pozove i da se razgovara.

– Nikoga ne možete na silu tjerati da živi zajedno ukoliko se ne naprave komotna rješenja za sve – rekao je Špirić večeras za ATV.

Prema njegovim riječima, političko Sarajevo očekuje da međunarodna zajednica i međunarodni predstavnici uređuju odnose u BiH.

– Mi 25 godina od Dejtona u BiH nemamo konsenzus između partija koje čine partnerstvo u vlasti, a nema konsenzusa ni u okviru konstitutivnih naroda – kaže Širić.

On je podsjetio da su se 25 godina vršile revolucionarne promjene Dejtona na štetu Srba i Republike Srpske, te na štetu Hrvata.

– Za mene je bitno da i opozicija u Republici Srpskoj misli da se treba vratiti u okvire Dejtona i dejtonskog Ustava. Mehanizam koji zagovara opozicija neće dovesti do rješenja. Mi mislimo da je najprohodnije rješenje kroz Narodnu skupštinu Republike Srpske – rekao je Špirić.

Komentarišući to što su jutros u Sarajevu osvanuli plakati na kojima je pripadnik Teritorijalne odbrane BiH, prve muslimanske jedinice poslije koje je formirana tzv. Armija BiH, a na kojem piše “I ti si potreban za odbranu BiH”, Špirić je rekao da je to samo znak da 25 godina nakon Dejtona nije pobijeđena mržnja koja se hrani iz različitih političkih centrala ili političkog establišmenta.

– To nije dobar indikator, jer je nedozvoljen svaki poziv na nasilje i rat – upozorio je Špirić.

Komentarišući poziv konzula BiH u Frankfurtu Admira Atovića na naoružavanje u BiH, Špirić je rekao da je to za svaku osudu, te da su takvi pozivi pogotovo opasni ako dolaze iz diplomatskih krugova u tako ranjivoj zemlji kao što je BiH.

– Posebno je sporno ukoliko su ti pozivi praćeni pozivima iz ministarstva kojem on pripada – napomenuo je Špirić.

Govoreći o izjavi predsjednika SDA Bakira Izetbegovića prilikom posjete Banjaluci da bi u takozvanom zakonu o negiranju genocida koji je nametnuo Valentin Incko trebalo ugraditi i amandmane koji bi se odnosili na zločine u Jasenovcu, Špirić smatra da nije svrsishodno na takav način licitirati sa zločinima.

– Bošnjaci posljednje nametanje zakona od bivšeg visokog predstavnika doživljavaju kao srpski problem. To je ono što vrijeđa Srbe – rekao je Špirić.

Špirić je rekao i da je Republika Srpska principijelno protiv nametanja zakona, ističući da oni koji su proizveli problem – OHR moraju da ga i riješe i da taj zakon stave van snage.

– Ako su političari spremni da sjednu i da razgovaraju oni tu oblast mogu zakonski oblikovati i oni će imati našu podršku. Srbi ne bježe od razgovora o svim otvorenim pitanjima i prvi put imaju jasno etablirane zahtjeve. Dobro bi bilo da i drugi svoje zahtjeve etabliraju, pa da vidimo gdje ćemo se naći, a gdje se nećemo naći – rekao je Špirić.

Špirić je naglasio da sve ovo treba shvatiti kao potrebu za dijalogom i rješavanjem problema, a nikako za sukobe i incidente.

– Politika sukoba i incidenata neće nas nigdje dovesti, već ozbiljni politički razgovori. Ne može biti stabilizovanja političkih prilika i situacije ukoliko se etablirani zahtjevi Srba ne stave na sto – rekao je Špirić.

(E.M)

 

Oznake: Nikola Špirić