Špirić: SNSD izlazi iz odbora i komisija

spiric

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je da je Izvršni komitet ove stranke odlučio da svi članovi komisija i odbora iz SNSD-a u oba doma Parlamentarne skupštine BiH podnesu ostavke u tim odborima i komisijama.

“OBA ne smije biti megafon jedne političke partije i da liči na bivšu bošnjačku obavještajnu službu AID. Bošnjaci sada apsolutno upravanjju ovom agencijom, a ostavke podnosimo jer nema potrebe da u parlamentu trpimo nasilje”, rekao je Špirić novinarima u Banjaluci.

On je naveo da će SNSD o kršenju zakona o OBA pokrenuti inicijativu da se o tome raspravlja u Narodnoj skupštini, kako Republika Srpska ne bi bila izopštena i kako bi ta agencija počela da poštuje zakone.

“Institucije Srpske ne smiju da budu meta obavještajnog sektora. OBA treba da polaže račune i institucijama Republike Srpske jer tek tada možemo da imamo povjerenja u nju. Ona treba da radi po demokratskim principima”, istakao je Špirić.

On je naglasio da će, nakon što članovi SNSD-a podnesu ostavke u odborima i komisijama oba doma parlamenta, prepustiti da većina odluči kako će ta tijela funkcionisati.

“Ta tijela će nas morati uvažavati. Neka se onda vidi zagrljaj SDS-a i SDA. OBA mora da razmjenjuje podatke sa institucijama Srpske jer to do sada nikada nisu radili”, kaže Špirić.

On je dodao da su narušeni međuljudski odnosi u OBA i pita da li se Srbi identifikuju sa tom agencijom koja šalje akte u kojima je meta Srpska.

“To nije dobro za BiH i OBA mora da radi zakonito i poštuje međunarodne standarde”, rekao je Špirić.

On je naveo da bi Komisija za nadzor obavještajno-bezbjednosnog sektora trebalo da odlučuje o radu OBA konsenzusom.

Špirić je istakao da se u obavještajnom sektoru planira da uvede verbalni delikt, te da je u nedostatku parlamentarne kontrole obavještajni sektor “izašao izvan zakona”.

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović iz SNSD-a obavijestio je juče Kolegijum Doma da podnosi neopozivu ostavku na članstvo u Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom Obavještajno–bezbjednosne agencije /OBA/ BiH, dok je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH dan ranije smijenio Nikolu Špirića sa čela Komisije.

(Srna)

114. VEČE Skup “Pravda za Davida” u centru Banjaluke

Okupljanje građana Banjaluke koji traže istinu o smrti 21p-godišnjeg sugrađanina Davida Dragičevića održano je 114. veče na Trgu Krajine. Kao i svih prethodnih večeri, na skupu se obratio otac Davida Dragičevića, Davor Dragičević “Konstruišete svoje laži. Da si iole bolji čovjek, da ne govorim predsjednik, bio bi bar na jednoj ozbiljnoj televiziji u Srbiji. Dragane

SUNČANO I TOPLO Sutra do 31 stepen celzijusov

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ sutra će biti sunčanije i postepeno toplije vrijeme, uz malu ili umjerenu oblačnost i najvišu temperaturu do 29, a na jugu do 31 stepen Celzijusov. Ujutru će biti pretežno vedro, ponegdje uz malu ili umjerenu oblačnost, a oko rijeka i po kotlinama moguća je kratkotrajna magla, saopšteno je

ODRŽIVA I NEODRŽIVA PREDUZEĆA Spisak loših firmi još pod velom tajne

Nadležne institucije u Srpskoj sačinile su preliminarnu listu održivih i neodrživih javnih preduzeća, ali taj spisak ostaje pod velom tajne dok ne dobije zeleno svjetlo Vlade RS. Formiranje liste održivih i neodrživih preduzeća jedna je od obaveza koju je Vlada preuzela prihvatanjem reformske agende kao jednog od ključnih dokumenata u procesu evropskih integracija. Prema posljednjim

PETICIJA Traže da se gradska nagrada za humanost zove po sestrama Gajić

Inicijativu sa potpisima više od 3.000 građana da nagrada grada Banjaluka za humanost nosi naziv po sestrama Gajić predata je u Gradsku upravu, rekla je Adriana Basara, pokretač ove inicijative. Istakla je da je veliki broj odbornika i pozicije i opozicije usmeno saglasan s ovom inicijativom. “S ovim prijedlogom se slaže i Zoran Talić, predsjednik

BESPLATNO Šansa za stažiranje u njemačkom parlamentu

Studenti iz BiH koji žele svoju biografiju da obogate učešćem na međunarodnim seminarima i studijskim programa imaju šansu da stažiraju pet mjeseci u njemačkom parlamentu potpuno besplatno. Bundestag, u saradnji sa tri berlinska univerziteta, dodjeljuje oko 120 stipendija za mlade apsolvente iz 28 država, među kojima su zemlje Balkana, a program je organizovan s ciljem

SAOBRAĆAJNA NEZGODA Auto udarilo dijete

Trinaestogodišnje dijete povrijeđeno je na raskrsnici ulica Vidovdanska i Vuka Karadžića u Banjaluci, gdje ga je udarilo auto, potvrđeno je “Nezavisnim”. Nezgoda se, kako nam je rečeno iz PU Banjaluka, dogodila oko 14.55 časova. “Dijete, koje je bilo na biciklu, udarila je škoda, za čijim volanom je bio Banjalučanin Š.V.”, kazali su nam iz policije.