Politika 30.08.2021.

Špirić: Srpsko jedinstvo najbolji odgovor na Inckov avanturizam

ČITANJE: 2 minute

Ako opozicija želi da izađe iz dogovorenog koncepta srpskog jedinstva, koji je najbolji odgovor na egzibicionizam bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka u vidu nametanja spornog zakona, onda treba javnosti Republike Srpske da kažu koji je to njihov koncept i šta oni žele, poručio je član Predsjedništva SNSD-a Nikola Špirić.

Špirić je u izjavi Srni rekao da nakon današnjeg sastanka opozicionih partija iz Republike Srpske u Banjaluci, ima osjećaj, iako bi volio da griješi, da opozicija traži da izađe iz fronta srpskog jedinstva.

“NJihovo ponašanje mi više liči na koncept koji izgrađuje opoziciono Sarajevo, ako je tako, onda moraju imati snage da izađu i kažu šta imaju i vide imaju li podršku naroda. Ne može se uspjeh opozicije mjeriti kritikama na račun /lidera SNSD-a i srpskog člana Predsjedništva BiH/ Milorada Dodika”, naglasio je Špirić.

Špirić smatra da ovo što se trenutno dešava nije dobro, upozorivši da je jedinstvo srpskih političkih aktera nezamjenljivo za uspjeh Republike Srpske.

“Ako žele /opozicija/da se obračunaju sa Republikom Srpskom oni će napustiti koncept srpskog jedinstva, ali zato nema razloga da za to optužuje SNSD i Dodika. Ako su oni orkestar koji prati politiku političkog Sarajeva, onda treba da znamo sa kim imamo posla”, naveo je Špirić.

On je opozicione stranke pozvao da javno izlože svoj koncept razvoja odnosa u Republici Srpskoj i BiH, te da svi zajedno sjednu i vide kako se može izađi iz ovoga problema, koji se zove zaoštrena politička situacija u BiH.

“Način na koji oni žele da vežu u čvor politiku Milorada Dodika, /lidera HDZ-a/ Dragana Čovića i /SDA/ Bakira Izetbegovića samo je maska na ovo šta im diktira opozicija iz Sarajeva. Ako je za njih BiH jedinstven politički prostor, a ne Srpska, onda i to moraju da kažu”, poručio je Špirić.

Špirić naglašava da SNSD ne poziva na jednoumlje, već na jedinstven odgovor koji će zaštititi interese Republike Srpske.

“Budu li koncept gradili zajedno sa političkim akterima iz političkog Sarajeva, onda je Republika Srpska je u ozbiljnim problemima. Ako opozicija iz Srpske ne želi da prati dogovoreni koncept sa Dodikom i želi da prati koncept opozicije iz Federacije, onda neka jasno kažu da su na liniji izgradnje građanske BiH”, rekao je Špirić.

Prema njegovim riječima, za razliku od opozicije Dodik ima viziju razvoja Republike Srpske i pozicije koja joj pripada.

“Opozicija želi da napusti koncept srpskog jedinstva gledajući kroz vizuru naočara političkog Sarajeva. To moraju javno da saopšte, a ne da optužuju Milorada Dodika”, istakao je Špirić.

(Srna, E.M)

Oznake: Nikola Špirić