Politika 06.07.2020.

ŠPIRIĆ: Učiniti sve da se ispune uslovi koje je zadala Evropska komisija

ČITANJE: 3 minute

Predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić rekao je danas da će ovaj dom nastaviti da ispunjava zakonodavne aktivnosti u smislu kretanja BiH ka statusu kandidata za članstvo u EU i najavio da će zadržati dinamiku zasjedanja doma jednom mjesečno, a ukoliko se ukaže potreba i više puta, naglasivši da institucije BiH treba da rješavaju probleme koje su pred njima.

Špirić je novinarima u Sarajevu izjavio da u ovom trenutku ne postoji bilo koji materijal koji je na čekanju, a trebalo bi da bude predmet razmatranja na Domu naroda parlamenta BiH.

“Već u srijedu imamo sjednicu i pažnju javnosti izazivaju budžet institucija BiH za 2020. godinu, zakon o budžetu i o izvršenju i izmjene Izbornog zakona koje se tiču lokalnih izbora u Mostaru”, rekao je Špirić.

On je istakao da će punu pažnju Doma naroda posvetiti ispunjavanju uslova koje je zadala Evropska komisija.

“Postoje prioriteti koji se odnose na izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa, izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/, strategije za procesuiranje ratnih zločina, za borbu protiv trgovine ljudima, protiv nasilnog ekstremizma i terorizma. Tu treba posvetiti pažnju, da se pozicionira Ministarstvo bezbjednosti i da se obezbijedi sinhronizacija agencija u toj borbi, kako taj posao ne bi ostavljali vjerskim zajednicama i nevladinom sektoru”, istakao je Špirić.

Na novinarsko pitanje kako komentariše izvještaje međunarodnih partnera da BiH nije spremna da se ozbiljno suoči sa terorizmom i ekstremizmom, Špirić je podsjetio da je BiH dio antiterorističke koalicije i da mora da razvije vlastite kapacitete da bude pouzdan partner u toj borbi.

“Treba učiniti sve da se usvoji Strategija borbe protiv trgovine ljudima. Ministarstvo bezbjednosti mora obezbijediti sinhronizaciju svih policijskih agencija u borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma. Bojim se, s obzirom na sve globalne izazove i nesporazume unutar BiH, da će BiH imati problema sa nasilnim ekstremizmom i terorizmom. Da se to ne bi desilo BiH mora preuzeti institucionalne kompetencije nad tim sektorom”, naglasio je Špirić.

On je dodao da je dobro da se tim bave i vjerske zajednice i nevladin sektor, ali da oni sami ne mogu iznijeti taj teret. “Ta upozorenja koja stižu sa međunarodnih adresa upravo se odnose na to”, konstatovao je Špirić.

Govoreći o budžetu institucija BiH za 2020. godinu, Špirić je napomenuo da je prijedlog proslijeđen po hitnoj proceduri u oba doma parlamenta BiH i izrazio nadu da će procedura biti ispoštovana i budžet usvojen.

“Stav SNSD-a je da budžet treba biti usvojen kako ne bi doveli u pitanje održavanje lokalnih izbora u ovoj godini”, rekao je Špirić, koji je potpredsjednik te stranke, te dodao da će se vidjeti da li će izbori biti održani u novembru ili oktobru, te da Sud BiH treba da se izjasni o izboru članova CIK-a.

On je dodao da odmah treba početi i sa izradom budžeta za narednu godinu.

“Sada nas je zadesila pandemija i nije u redu da svi ne snosimo teret krize prouzrokovane pandemijom”, rekao je Špirić i dodao da bi za narednu godinu trebalo predvidjeti da BiH po zakonu može imati rebalans budžeta “na više” ili ” na niže”.

Špirić smatra i da treba promijeniti okvir budžeta, kao i obezbijediti što snažniji transfer nižim nivoima vlasti, da se pokaže solidarna uloga institucija vlasti BiH.

Govoreći o lokalnim izborima u Mostaru, Špirić je ocijenio da je dobro što će izbori u tom gradu biti održani, nakon 12 godina neodržavanja, ali da srpska zajednica u Mostaru o tom pitanju nije konsultovana, niti bilo koja srpska politička partija.

“Ovih dana imamo konsultacije sa političkim partijama iz Republike Srpske i vidjećemo na koji način ćemo se odnositi prema tom pitanju”, rekao je Špirić, podsjetivši da u Federaciji BiH postoje kantoni u kojima Srbi nisu konstitutivni.

(Srna)

Oznake: Nikola Špirić