Politika 23.05.2022.

ŠPIRIĆ: Za SNSD ne postoji nijedan razlog da se pomjera datum opštih izbora

ČITANJE: 1 minuta

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić potvrdio je da je odbijen zahtjev bošnjačkih delegata da Dom naroda obaveže Savjet ministara da u roku od 24 časa obezbijedi sredstva za finansiranje opštih izbora zakazanih za 2. oktobar.

– Za SNSD ne postoji nijedan razlog da se rok održavanja opštih izbora pomjera – rekao je Špirić novinarima u Sarajevu nakon hitne sjednice Doma naroda.

Prema njegovim riječima, SNSD ne očekuje prolongiranje izbora nego usvajanje budžeta institucija BiH, a kao opcija postoji i mogućnost da izbore finansiraju entiteti putem pozajmice, što se jednom već desilo u BiH 2007. godine.

On smatra da Klub bošnjačkih delegata ne traži rješenje nego krivca za novonastalu situaciju u vezi sa problemom finansiranja izbora u BiH, a sve u okviru vlastite promocije i predizborne kampanje.

– Budžet institucija BiH je pravno-političko dokument i kao takav zahtijeva političku volju, a ne podrazumijeva zahtjeve za donošenje nezakonitih odluka – rekao je Špirić.

(Srna/SB)

Oznake: Nikola Špirić