Vijesti 14.10.2016.

Spisak želja banjalučkih mjesnih zajednica težak 20 miliona

ČITANJE: 2 minute

Da bi se riješili najveći problemi mjesnih zajednica, potrebno je oko 20 miliona maraka, koliko su “teški” prioriteti za iduću godinu koje su savjeti MZ dostavili gradu.

Realizacija većine predloženih novih investicija je sporna jer, iako budžet grada za 2017. godinu nije završen, u Gradskoj upravi procjenjuju da će za ove namjene biti izdvojena ista suma novca kao i ove godine.

Odjeljenje za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja u ovoj godini na raspolaganju ima 10,5 miliona maraka za uređenje građevinskog zemljišta, 2,3 miliona KM za investicije, a za održavanje postojeće infrastrukture i čišćenje grada 16,3 miliona KM.

U ovom odjeljenju su istakli da se najveći broj zahtjeva mjesnih zajednica odnosi na izgradnju nove ulične rasvjete, asfaltiranje ulica i izgradnju kanalizacije.

– Iako budžet grada za iduću godinu još nije gotov, najvjerovatnije ćemo raspolagati približno istim iznosom kao i ove godine. Potrebe mjesnih zajednica su velike i svi zahtjevi su opravdani, ali je malo vjerovatno da ćemo biti u mogućnosti da realizujemo sve što je traženo – rekli su u ovom odjeljenju.

Dodali su će u idućem periodu iz pristiglog spiska želja mjesnih zajednica morati odrediti prioritete.

– Među njima će biti sigurno nastavak sanacije puteva i klizišta, te izgradnja nove vodovodne mreže – naveli su u ovom odjeljenju.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Ada Vito Pejaković rekao je da su oni tražili rješavanje tri najvažnija problema.

– Želimo da se izgradi kanalizacija koja bi pokrila oko 300 kuća, kao i trotoar od Rebrovačke crkve do “Žitoprodukta” u dužini od 1,5 kilometara sa obje strane saobraćajnice. Na pojedinim mjestima ga treba izgraditi, a na drugim obnoviti jer je potpuno uništen – rekao je Pejaković.

Kazao je da su tražili da se sa mrtve tačke pokrene i pitanje izgradnje osnovne škole u Adi.

– To nisu jedini problemi, ali to su kapitalne investicije  i ako se bar jedna riješi, bićemo zadovoljni – rekao je Pejaković.

Predsjednik Savjeta MZ Česma Miladin Maličević kaže da su spisak prioriteta prepisali iz prethodnih godina jer gotovo ništa nije urađeno.

– U cijeloj MZ ne postoji ni metar izgrađene kanalizacione mreže i nadam se da će se iduće godine bar započeti izgradnja. Treba nastaviti radove na vodovodnoj mreži jer oko 350 domaćinstava nema vode. Već godinama tražimo proširenje škole jer zbog nedostatka prostora učenici nastavu pohađaju u nekoliko smjena – dodao je Maličević i naglasio da je što prije potrebno izgraditi i most kod “Vitaminke”.

Borik

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Borik jedan Rade Trivić kazao je da je za ovaj dio grada najvažnija izgradnja kolektora za otpadne vode.

– Potrebno je da se izgradi kružni tok. Osim toga, trebalo bi obnoviti najmanje dva dječija igrališta – kazao je Trivić.

(Glas Srpske)