Magazin 04.01.2019.

SPOJ TRADICIJE I FIKCIJE Uskoro stiže modna kolekcija “Kozara Ethno Fusion”

ČITANJE: 1 minuta

KUD „Piskavica“, u partnerstvu sa Turističkom organizacijom grada i uz podršku Grada Banjaluka, najavljuje projekat „Modna kolekcija Kozara Ethno Fusion“.

Na ovoj jedinstvenoj reviji će biti prikazan spoj tradicionalne nošnje sa područja Kozare i savremenih elemenata kroz fikciju Marka Fehera.

Projekat je nastavak već započetih aktivnosti na zaštiti i promociji kulturnog identiteta Kozare od 2005. godine kroz projekat Kozara Etno.

Cilj je povećanje konkurentnosti domaćeg kulturnog stvaralaštva kroz očuvanje kulturnog identiteta Kozare i njegovo prilagođavanje i primjenu u savremenom dobu. Projekat je i prilika da se lokalna kultura i tradicija predstavi široj domaćoj i međunarodnoj javnosti, a posebvno urbanoj publici.

– Ovaj put stvaramo fuziju tradicionalnog i modernog modnog izražaja kroz viziju modnog dizajnera Marka Fehera i mentorstvo prof. dr Irene Medar-Tanjga, etnologa- precizirali su oraganizatori.

Projekat će trajati do marta  kada će, u Banjaluci, biti premijerno izvedena modna revija „Kozara Ethno Fusion“.

Uskoro će za potrebe izvođenja premijerene modne revije „Kozara Ethno Fuison“ biti održan i kasting za manekene i manekenke u Banjaluci.

“Kozara Ethno Fusion” održava se inače u okviru međunarodnog festivala tradicije “Kozarski etno” koji prikazuje kako se nekada živjelo na Kozari i Potkozarju kroz prezentaciju tradicionalnih običaja, kulture i domaće kuhinje.

(Srpskainfo)