Vijesti 15.10.2021.

Spojen most na Savi kod Gradiške

ČITANJE: 1 minuta

Zvanično je spojen novi most kod Gradiške, koji preko Save povezuje BiH i Hrvatsku, a svi radovi bi trebalo da budu završeni na proljeće, poruka je domaćih i stranih zvaničnika koji su prisustvovali otvaranju.

Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta BiH, istakao je da je most značajan za obje strane i da će dati vjetar u leđa ekonomiji.

“Most bi trebalo da bude završen u maju naredne godine, a u narednih godinu, za godinu i po dana puštanje u saobraćaj”, rekao je Mitrović.

Tomislav Mihotić, hrvatski državni sekretar Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kaže da je ovo, nakon Svilaja, nova poveznica između dvije zemlje.

“Ovo je i veza prema zapadnoj Evropi. Pristupna cesta sa naše strane vrijedi oko 40 miliona evra i trebalo bi da nas dovede do hrvatske mreže auto-puteva”, rekao je Mihotić i dodao da postoje uslovi da bude jedan integrisani granični prelaz i to na strani BiH.

Matej Zakonjsek, prvi čovjek Stalnog sekretarijata Transportne zajednice, istakao je da ovaj most ne povezuje samo BiH i Hrvatsku, nego zapadni Balkan i EU.

“Kad bude otvoren za saobraćaj, vidjećemo svaki dan više od 2.000 vozila. Time će se približiti ekonomije dvije države”, rekao je i dodao da je i ovo dokaz da se BiH povezuje sa EU, što Unija i želi.

Zadovoljni su i u Delegaciji EU u BiH. Šef Sektora za kooperacije Stefan Eloro ističe da je most poveznica sa EU.

“Prije dvije sedmice je otvoren most u Svilaju, a sada smo ovdje. Povezuju se ljudi i kulture. Sve se dešava u vrijeme oporavka od pandemije i ovo će biti podrška trgovini, ekonomiji”, istakao je Elor i dodao da nastavljaju pomoć BiH.

(N.S)