Region 29.07.2021.

SPOJEN PELJEŠKI MOST: Plenković uvjeren da bi ispod njega prošao i Titanik

ČITANJE: 2 minute

Podizanjem zadnjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije Pelješki most u srijedu navečer je potpuno spojen od Komarne do Brijeste, što označava dugo očekivano povezivanje teritorija Republike Hrvatske, no ostvarenje toga sna i velikog uspjeha nije prošlo ni lako ni bez problema.

U pratnji šest ministara u Brijestu je stigao predsjednik Vlade Andrej Plenković, prenosi N1.

“Ovo je velik događaj koji smo uspjeli ostvariti uz pomoć Europe i Kine. Ovime realiziramo strateški nacionalni interes. Ovo je najbolji dokaz kako članstvo u EU pomaže Hrvatskoj u realizaciji”, rekao je Andrej Plenković.

“Most je na najvišoj razini. Ispod njega bi prošao i Titanic! Hrvatska je ostvarila strateški cilj i on će biti zajedničko dobro. Ovaj most povezuje. Ovo nije trenutak koji dijeli nego spaja”, dodao je.

“Ovo se ne smije pretvoritu u epizodu “Malog mista” gdje se gleda tko je koliko dao. Ovdje su svi dali. Unatoč covidu tri mjeseca ranije spojen je most”, istaknuo je premijer.

“Ovaj projekt kreira neraskidivu vezui između Hrvatske i Kine, a sve se ovo događa zahvaljujući EU. Kad će biti otvaranje, pozvat ćemo sve naše prijatelje i iz EU-a i iz Kine. Ovo je veliki dan za hrvatski narod”, rekao je Plenković.

“Svatko je dao doprinos. Most je tu i ostat će. Spajamo dva hrvatska kopna nakon 300 godina, važan je to uspjeh”, rekao je.

Milanović nije pozvan

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u srijedu da je Hrvatska Pelješki most čekala 16 godina dok je za neke jednako važne stvari čekala puno dulje, poručivši kako je dobro da je most sada ovdje. Milanović, inače, nije pozvan na večerašnje spajanje mosta, prenosi index.hr.

“O nekim stvarima se dulje priča pa se ne napravi ništa. Od 2005. godine, kada je prvi puta netko stavio Pelješki most u svoj program, prošlo je 16 godina. Čekala je Hrvatska puno dulje na neke jednako važne i još veće stvari. Dobro je da je most sada ovdje”, rekao je predsjednik Milanović u Veloj Luci na Korčuli.

Na izgradnju Pelješkog mosta, koji će, između ostalog, skratiti i putovanje do Vele Luke, Milanović se osvrnuo u prigodnom obraćanju na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Vela Luka.

Podsjetio je kako su planovi i pripreme izgradnje mosta trajale skoro 16 godina što, po njemu, nije jako dugo za tako veliki projekt.

(SB)

Oznake: Pelješki most