Biznis 19.09.2018.

SPOLJNOTRGOVINSKA RAZMJENA OD 379 KM Njemačka ključno tržište za domaća preduzeća

ČITANJE: 2 minute

Saradnja sa njemačkom privredom veoma je važna i za malu ekonomiju poput Srpske, koja je u prvom polugodištu ove godine ostvarila spoljnotrgovinsku razmjenu sa Njemačkom od 379 miliona maraka.

Na skupu “Perspektive saradnje sa njemačkom privredom”, koji juče u Banjaluci organizovala Privredna komora RS u saradnji sa Predstavništvom njemačke privrede u BiH, istaknuto je da Srpska ima ogroman potencijal za unapređenje i rast izvoza na njemačko tržište u oblastima metalske i prehrambene industrije.

– Srpska najviše u Njemačku izvozi namještaj i proizvode drvoprerade, kao i dijelove za obuću, a uvozi automobile i proizvode metalske industrije. Obim spoljnotrgovinske razmjene sa Njemačkom u prvih šest mjeseci čini 8,7 odsto od ukupnog obima razmjene. U poslovanju RS i Njemačke rastao je izvoz, ali i uvoz, a pokrivenost uvoza izvozom kreće se 70 odsto – rekla je direktorica Privredne komore RS Dragica Ristić i naglasila da je je Njemačka na trećem mjestu po obimu spoljnotrgovinske razmjene.

Šef Kancelarije njemačke privrede u BiH Sven Torsten Pothot rekao je da u BiH trenutno posluje 250 njemačkih privrednih subjekata, naglasivši da postoji interesovanje za veće prisustvo njemačkih firmi, jer za to postoje veliki potencijali.

– Privrednici iz Njemačke su zainteresovani za širenje poslovanja na ovim područjima zbog toga što su proizvodni troškovi mnogo niži nego u zapadnim evropskim zemljama, ali i zbog postojanja stručne radne snage – rekao je Pothot.

Među preduzećima koja vide veliku razvojnu šansu u saradnji sa Njemačkom je i “Jelšingrad” iz Gradiške, koji se bavi proizvodnjom velikih čeličnih konstrukcija i koji zapošljava 200 radnika.

– Sigurno ćemo povećati obim izvoza svojih proizvoda na njemačko tržište. Radimo velike čelične zavarene konstrukcije, koje ne radi niko u BiH – rekao je direktor ovog preduzeća Branislav Banjac i dodao da će “Jelšingrad” do kraja mjeseca otvoriti novu halu, čime se otvara mogućnost za zapošljavanje još 100 radnika u narednom periodu. +++

Nova banka

Partner skupa “Perspektive saradnje sa njemačkom privredom” je i Nova banka.

– Osim finansijske podrške privredi pružamo i savjetodavne usluge. Ukoliko prepoznamo dobre i perspektivne ideje naših privrednika trudimo se da im izađemo u susret i podržimo ih – rekao je direktor Sektora “Retail” i upravljanje mrežom Nove banke Dejan Vukosavljević.

(Glas Srpske)