Vijesti 04.06.2016.

Spomenici propadaju zbog nemogućnosti izbora izvođača radova

ČITANJE: 2 minute

– Još u aprilu 2014. godine utvrđena je lista spomenika od posebnog značaja za grad na kojoj se nalazi 80 istorijskih znamenja. Ulaganje novca u restauraciju, saniranje ili održavanje nije bilo moguće, jer su poništavani svi tenderi za izbor preduzeća koje bi bilo zaduženo za te poslove – kazali su u Odjeljenju za boračko-invalidsku zaštitu.

Nisu precizirali koji su razlozi za poništavanje ranijih postupka javnih nabavki, ali su objasnili da je posljednji morao biti poništen, jer nije bila dostavljena nijedna ponuda.

U ovom odjeljenju su rekli da su obavili svoj dio posla, jer je 2014. godine napravljena procjena njihovog stanja kada je Komisija za spomenike predložila saniranje njih 18.

– Od tog broja 12 spomenika je iz Narodnooslobodilačkog rata 1941-1945. godine te šest iz Odbrambeno-otadžbinskog rata 1991-1995. godine. Iste godine je za njihovu sanaciju napravljen i projekat sanacije – naveli su u Odjeljenju.

Pošto je od tada prošlo dosta vremena, napomenuli su da je

ponovo bilo potrebno kontrolisati stanje ovih spomenika kako bi bilo utvrđeno koji je trenutni stepen njihovog oštećenja.

– Na osnovu sredstava, koje ove godine imamo na raspolaganju, od 50.000 KM, pomenuta komisija je za sanaciju predložila tri spomenika iz NOR-a i četiri iz Odbrambeno-otadžbinskog rata – rekli su u ovom odjeljenju, ali nisu precizirali kada bi ti radovi mogli početi.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Goran Rogić je rekao da su tražili od grada da nađu način da se nekako planirana sredstva za spomenike upotrijebe.

– Grad mora poštovati Zakon o javnim nabavkama i ne tražimo od vlasti da ga krše, ali moraju naći rješenje za ovu situaciju. Problem je što vrijeme prolazi i spomenici propadaju.  Tako ćemo doći u situaciju da je možda nekom spomeniku trebalo 100 ili 1.000 KM za sanaciju, ali zbog čekanja na njima je nastajala nova šteta pa će možda trebati i 5.000 KM za obnovu – kazao je Rogić.

Od ukupno 80 spomenika, na 19 lokacija su spomenici iz NOR-a, na 28 spomenici iz Odbrambeno-otadžbinskog rata RS, a 33 spomenika NOR-a i iz posljednjeg rata se nalaze u okviru institucija, ustanova i preduzeća. Na listi nisu spomenici koji su izgrađeni na crkvenom zemljištu.

Prioriteti u 2016. godini

NOR:

1. Spomen-ploče u MZ Bronzani Majdan – partizansko groblje

2. Spomenik i spomen-ploče u MZ Verići – partizansko groblje

3. Spomenik u MZ Kola

Odbrambeno-otadžbinski rat:

1. Spomenik i spomen-česma u MZ Borkovići

2. Spomenik pored OŠ “Miloš Crnjanski”

3. Spomenik u MZ Potkozarje

4. Spomenik u MZ Kola

(Glas)