Spomenka Stevanović: Ne znam zašto bi Selmanova plata bila tajna

spomenka_stevanovic

 

Predsjednica Administrativne komisije Narodne skupštine RS Spomenka Stevanović kritikovala je danas predsjednika Ustavnog suda Džerarda Selmana zbog odbijanja da ovom parlamentarnom tijelu dostavi podatke dostavi podatke o iznosu plata sudija Ustavnog suda.

Nakon što je Selman odbio da dostavi tražene podatke o iznosu sopstvene i plate svojih kolega iz Suda, Stevanovićeva (DNS) je u izjavi za portal Banjaluka.net naglasila da ne vidi kako saopštavanje iznosa plate može da utiče na nezavisnost ili zavisnost pravosuđa, na što se pozvao predsjednik Ustavnog suda.

– Plate svih funkcionera koje imenuje Narodna skupština, bilo da su oni nosioci izvršne ili zakonodavne vlasti, trebale bi biti javne i transparentne – kazala je Stevanovićeva.

Ona je podsjetila da je predsjednik Ustavnog suda, kojeg imenuje Narodna skupštuina, odbio da Administrativnoj komisiji dostavi podatke o platama, pozivajući se na princip nezavisnosti pravosuđa, kao i ustav i zakon o ovoj instituciji po kojem oni sami sebi određuju primanja.

Stevanovićeva je u izjavi za Banjaluka.net najavila da će Administrativna komisija predložiti promjenu Poslovnika NS RS po kojoj bi nadležnost za određivanje plata funkcionera, koje imenuje parlament, ubuduće bila prebačena na Vladu.

– Ako se usvoji taj zaključak, Administrativna komisija bi bila nadležna samo za plate i primanja narodnih poslanika, a primanja svih ostalih funkcionera, koje imenuje NS RS, regulisala bi Vlada RS koja bi u roku od 60 dana trebala predložiti zakon koji bi regulisao tu oblast. Uvjereni smo da je to najtransparentnije i najbolje rješenje jer u sadašnjem sistemu ima dosta nelogičnosti – navodi ona.

Administrativna komisija parlamenta RS u proteklih šest mjeseci prikupljala je podatke o platama svih funkcionera koje imenuje NS RS. Njihov izvještaj trebao bi biti razmotren za idućoj, redovnoj sjednici parlamenta, koja bi trebala biti održana tokom ovog mjeseca.

Džerard Selman je jedini funkcioner koji je odbio da dostavi podatke o iznosu plata.

(Banjaluka.net)

Brendiranje proizvoda od velikog značaja za Republiku Srpsku

U Trebinju je održana Konferencija “Brendiranje domaćih proizvoda-naše je bolje”. Istaknut je značaj brendiranja domaćih proizvoda, ali i brendiranje turističkih usluga, naročito u Trebinju, kao turističkom mjestu broj jedan u Srpskoj.

PROGRAM REFORME UMJESTO ANP-a: Definisana saradnja sa NATO-om, a ne članstvo

Dok u javnosti RS i FBiH već traju žučne polemike o Programu reforme koji će biti upućen u Brisel nakon imenovanja mandatara Savjeta ministara BiH, iako gotovo niko od aktera tih rasprava nije imao uvid u sadržaj ovog dokumenta, banjaluka.net saznaje šta su ključne dimenzije Programa. Podsjećamo, naš portal je još prije mjesec dana prvi

VIŠKOVIĆ: Prvo pročitati šta piše u dokumentu, pa onda komentarisati

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da dokument Program reformi BiH, koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, ne prejudicira članstvo BiH u NATO, niti narušava vojnu neutralnost. “U dokumentu precizno piše da ne prejudicira članstvo u NATO. Bilo bi dobro da taj dokument, koji se zove Programske reforme BiH, Mirko Šarović, Branislav Borenović i