Spomenka Stevanović: Ne znam zašto bi Selmanova plata bila tajna

spomenka_stevanovic

 

Predsjednica Administrativne komisije Narodne skupštine RS Spomenka Stevanović kritikovala je danas predsjednika Ustavnog suda Džerarda Selmana zbog odbijanja da ovom parlamentarnom tijelu dostavi podatke dostavi podatke o iznosu plata sudija Ustavnog suda.

Nakon što je Selman odbio da dostavi tražene podatke o iznosu sopstvene i plate svojih kolega iz Suda, Stevanovićeva (DNS) je u izjavi za portal Banjaluka.net naglasila da ne vidi kako saopštavanje iznosa plate može da utiče na nezavisnost ili zavisnost pravosuđa, na što se pozvao predsjednik Ustavnog suda.

– Plate svih funkcionera koje imenuje Narodna skupština, bilo da su oni nosioci izvršne ili zakonodavne vlasti, trebale bi biti javne i transparentne – kazala je Stevanovićeva.

Ona je podsjetila da je predsjednik Ustavnog suda, kojeg imenuje Narodna skupštuina, odbio da Administrativnoj komisiji dostavi podatke o platama, pozivajući se na princip nezavisnosti pravosuđa, kao i ustav i zakon o ovoj instituciji po kojem oni sami sebi određuju primanja.

Stevanovićeva je u izjavi za Banjaluka.net najavila da će Administrativna komisija predložiti promjenu Poslovnika NS RS po kojoj bi nadležnost za određivanje plata funkcionera, koje imenuje parlament, ubuduće bila prebačena na Vladu.

– Ako se usvoji taj zaključak, Administrativna komisija bi bila nadležna samo za plate i primanja narodnih poslanika, a primanja svih ostalih funkcionera, koje imenuje NS RS, regulisala bi Vlada RS koja bi u roku od 60 dana trebala predložiti zakon koji bi regulisao tu oblast. Uvjereni smo da je to najtransparentnije i najbolje rješenje jer u sadašnjem sistemu ima dosta nelogičnosti – navodi ona.

Administrativna komisija parlamenta RS u proteklih šest mjeseci prikupljala je podatke o platama svih funkcionera koje imenuje NS RS. Njihov izvještaj trebao bi biti razmotren za idućoj, redovnoj sjednici parlamenta, koja bi trebala biti održana tokom ovog mjeseca.

Džerard Selman je jedini funkcioner koji je odbio da dostavi podatke o iznosu plata.

(Banjaluka.net)

PORUKA SUZANE RADANOVIĆ Majka Davida Dragičevića nazvala opozicionare “bagrom”

Imam nešto da poručim „opoziciji“. Vidim da se pokušavaju uvući među članove „Pravde za Davida“, kao oni bi da pomognu narodu, napisala je na Fejsbuku Suzana Radanović, majka ubijenog mladića Davida Dragičevića. – E, ovako, izbore ste dobili na konto pravde za Davida i predali svojim jaranima u poziciji, vidjeli smo šta se poslije dešavalo.

DODIK U MAĐARSKOJ: Srpska slijedi Srbiju, neće pristati na članstvo u NATO-u

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Budimpešti na sastanku sa predstavnicima Srba u Mađarskoj da Republika Srpska slijedi Srbiju i da neće pristati na članstvo u NATO. On je istakao daje NATO bombardovanje Srpske i Srbije ostavilo posljedice i ukazao na to da je došlo do povećanja broja malignih bolesti i kod

ZAVRŠEN MEMORIJALNI TURNIR RADIVOJ KORAĆ: OKK Beograd najbolji u Banjaluci

Košarkaši OKK Beograd pobjednici su 16. memorijalnog turnira Radivoj Korać “Banjaluka 2019” za igrače do 21 godine, a osim odlične igre beogradskom tima turnir u Banjaluci obilježio je lom noge Danila Vukajlovića. Drugo mjesto na turniru, koji je završen u nedjelju, zauzela je aleksandrovačka Igokea, treći banjalučki Borac, a četvrti Ruki, takođe iz Banjaluke. “Dvije

MUP RS uveo novi servis za građane, dostupna čet bot aplikacija na Viberu (VIDEO)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske uveo je nove servise namijenjene građanima putem čet bota (chat bot) aplikacije na Viberu. U razvoju ove aplikacije korištene su dvije digitalne tehonologije – chat bot i QR kod, a komunikacija je u potpunosti zaštićena. Chat bot je vid vještačke inteligencije koja omogućava direktnu komunikaciju između korisnika i pružaoca usluge,

CVIJANOVIĆEVA SA BRNABIĆEVOM Saradnja RS i Srbije na visokom nivou

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas tokom razgovora sa predsjednikom Vlade Srbije Anom Brnabić da je institucionalna saradnja Srpske i Srbije na izuzetno visokom nivou, te izrazila zadovoljstvo zbog toga da zajedničke projekte realizuju predviđenom dinamikom. Cvijanovićeva je na sastanku, kojem je prisustvovao i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, navela da je

UJEDINJENA SRPSKA Pisali PIK-u, traže da izborna volja građana RS bude ispoštovana

Ujedinjena Srpska traži od Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ da pomogne da bude ispoštovana izborna volja građana Republike Srpske i što prije otklonjena blokada formiranja Savjeta ministara, te pokrenut rad Parlamentarne skupštine BiH. Ova partija je u pismu PIK-u podsjetila da su građani Srpske izabrali svoje predstavnike na nivou BiH, ali da osam

AKADEMIJA UMJETNOSTI Izložba likovnih radova, dodjela diploma i obilježavanje Svjetskog dana muzike

Godišnja završna izložba radova studenata likovnih umjetnosti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci biće održana u srijedu, 19. juna, i imaće humanitarni karakter, najavila je dekan Akademije umjetnosti Sanda Dodik. Dodikova je istakla da će sredstva koja će biti prikupljena od prodaje studentskih radova biti uplaćena za pomoć istraživačkom radu na usavršavanju lijeka za Laforinu bolest.