Vijesti 25.08.2016.

Sporan prijem u Đački dom u Banjaluci: Djeca ispaštaju zbog 5 radnih mjesta

ČITANJE: 2 minute

Ministarstvo prosvjete nije dalo saglasnost za dodatni upis u dom, a rukovodstvo i Upravni odbor doma ne žele da, kao ranijih godina, „prekobrojne“ upisuje na svoju odgovornost i o svom trošku. Tako su ceh na kraju platili đaci.

Konkurs za prijem djece u Srednjoškolski dom je završen. Mjesto je dobilo 240 djece, koliko je predviđeno Statutom ustanove, a ispod crte je ostalo oko 140 srednjoškolaca.

Do sada je Upravni odbor ustanove odobravao upis još 60 djece, a ove godine je nastao problem, jer je direktor Doma Branislav Vidić od nadležnog ministarstva tražio da im odobre zapošljavanje još pet radnika: dvije kuharice, dva vaspitača i jednog referenta.

– Sa sadašnjim brojem radnika ne možemo adekvatno da brinemo o djeci, pokazalo je iskustvo iz prethodnih godina. Tražili smo da nam Ministarstvo dozvoli izmenu sistematizacije i zapošljavanje novih radnika, jer na 300 djece u 10 vaspitnih grupa trebalo bi da po zakonu imamo 45 radnika, a naša sistematizacija predviđa 36 – rekao je Vidić.

On kaže da u kuhinji trenutno radi 7 kuharica, koje u prosjeku imaju 62 godine i ne mogu da pripreme 900 odbroka dnevno.

Da bi dozvolili upis još 60 djece, iz Ministarstva su, pozivajući se na zakon, tražili da izmjeni Statut, te dokaz da Dom ima uslove za to.

– Neophodno je da nam dostavite dokumentaciju koja se odnosi na prostor, opremu i higijensko-tehničke uslove koji potvrđuju mogućnost smještaja većeg broja učenika u Domu – naveli su u Ministarstvu.

Vidić na to kaže da im ne može dostaviti traženu dokumentaciju i pita se kako je moguće da nije bila neophodna prethodnih godina, kada je odgovornost za prijem dodatnog broja djece preuzimao Upravni odbor.

U Ministarstvu ističu da ne mogu da odobre ni zapošljavanje pet dodatnih ljudi, jer ovogodišnjim budžetom nisu planirane njihove plate.

U Domu već radi dvoje vaspitača više nego što je predviđeno sistematizacijom.

– U pitanju su deca poginulih boraca VRS, a preporuku za njihovo zapošljavanje dalo je upravo Ministarstvo prosvete, za vreme ministra Gorana Mutabdžije. Vaspitači rade skoro tri godine, ali ministarstvo nije stvorilo uslove da platu dobiju iz budžeta, već ih Dom isplaćuje iz svojih sredstava – kaže Vidić.

Roditelji spremni da plate punu cijenu

Branislav Vidić tvrdi da bi roditelji pristali i da plate punu cijenu od 170 KM za smeštaj djece, samo kada bi dobili odobrenje da ih prime.

– U Domu borave djeca iz cele RS, pa i iz Banjaluke, jer se roditeljima više isplati da im plate smještaj sa tri obroka, nego mjesečnu kartu iz udaljenog sela – kaže Vidić.

Dodaje da djeca smeštaj plaćaju 75 KM, a ostatak subvencioniše Vlada RS, koja nije uplatila grant posljednjih 6 mjeseci.

(EuroBlic)