Vijesti 28.05.2021.

SPORAZUM O SARADNJI: Opština Jezero i tri univerziteta prate projekt “Misija Mars 2020”

ČITANJE: 2 minute

Načelnik opštine Jezero Snežana Ružičić danas je sa rektorima univerziteta iz Banjaluke, Sarajeva i Mostara potpisala sporazum o saradnji na realizaciji zajedničkih aktivnosti na praćenju Nasinog projekta “Misija Mars 2020”.

Ružičićeva je rekla novinarima da se saradnja sa univerzitetima neće zadržati samo na pripremi prijedloga projekta osnivanja edukativno-istraživačkog centra iz oblasti astronomije i astrofizike u opštini Jezero, koji će biti upućen prema Nasi, već će se preliti u sve oblasti.

“Posebno sam srećna što sam sigurna da ćemo dobiti podršku ne samo u izradi istraživačkog centra, nego ćemo dobiti dobra stručna mišljenja i u izradi projekata u drugim oblastima”, navela je Ružičićeva.

Povodom ovog događaja, načelnica opštine Jezero Snežana Ružičić oglasila se i na društvenim mrežama:

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin istakao je da je na osnovu ovog sporazuma obezbijeđena saradnja između akademske zajednice i opštine Jezero.

On je objasnio da su dogovorili da na projektima budu angažovani oni nastavnici čije kompetencije mogu dati najveći doprinos u primjeni i pisanju projektnih aplikacija.

“Imamo kompetentan kadar, a kaže se da se za dobar projekat uvijek nađe novac. Ova četiri javna univerziteta garantuju da će ti projekti biti na adekvatan način pripremljeni”, istakao je Gajanin.

Prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Mostaru Sanja Bijakšić, koja je umjesto rektora potpisala sporazum, rekla je da se nada da je ovo tek jedan prvi mali korak ka nekim budućim projektima.

“Zasigurno naš univerzitet sa ostala tri univerziteta ima kapacitete da pomogne opštini u realizaciji njihovih ideja, a to je implementacija budućih projekata koji mogu biti od interesa za sve nas”, istakla je Bijakšićeva.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj naveo je da su se danas sastali u opštini Jezero kako bi stanovnici ove opštine živjeli bolje i imali od ove zajedničke saradnje koristi, a posebno studenti.

Sporazum je potpisao i rektor Univerziteta u Mostaru “Džemal Bijedić” Elvir Zlomušica.

Američka Nacionalna vazduhoplovna i svemirska administracija /Nasa/ trenutno sprovodi misiju ispitivanja drevnog života na Marsu – na krateru Jezero, koji je i nazvan po ovoj maloj opštini.

(Srna/SB)