Vijesti 04.01.2016.

Sport klub kažnjen s 250.000 KM

ČITANJE: 1 minuta
sport klub
Konkurencijski savjet Bosne i Hercegovine izrekao je kaznu od 250.000 KM firmi “United Media Distribution SRL”, vlasniku kanala Sport klub, i naredio da u roku od 30 dana svim zainteresovanim kablovskim operaterima ovaj kanal učini dostupnim.

Istim rješenjem Konkurencijski savjet BiH naložio je “United Media Distribution SRL” da u roku od 60 dana zaključi ugovore o distribuciji kanala Sport klub sa svim zainteresovanim kablovskim operaterima, koji, podsjećamo, već godinama vode bitku kako bi ovaj kanal bio dostupan svim gledaocima u BiH.

-Utvrđuje se da privredni subjeket ‘United Media Distributrion SRL’ nije postupio po rješenju Konkurencijskog vijeća od 16.12.2013. godine tako što je nastavio zloupotrebljavati dominantni položaj na način da je tokom pregovaranja za zaključivanje ugovora za distribuciju sportskih kanala s fudbalskim sadržajem visokog kvaliteta, uključujući i prenos Live paketa engleske Premijer lige u Bosni i Hercegovini, sa CATV/IPTV/DTH operaterima u BiH nakon donošenja rješenja  od 16.12.2013. godine primijenio različite uslove, čime ih je doveo u neravnopravan i nepovoljan konkurentski položaj- piše u rješenju Konkurencijskog savjeta BiH.

Kako se  dalje navodi u rješenju  Konkurencijskog savjeta, ukoliko privredni subjekt “United Media Distribution SRL” sa sjedištem u Bukureštu ne plati izrečenu novčanu kaznu, ona će biti naplaćena od privrednog subjekta “United Media S” iz Luksemburga.

Podsjećanja radi, kablovski operateri u BiH već nekoliko godina apeluju na nadležne da nešto urade kako bi svi građani BiH imali pristup jednom od najgledanijih sportskih kanala, odnosno Sport klubu. Ovo trenutno isključivo imaju pretplatnici kablovske mreže “Telemah”, koja, kako je utvrdio Konkurencijski savjet, zloupotrebljava dominantan položaj na tržištu Bosne i Hercegovine.

(NN)