Sport 10.03.2016.

Sportisti će umirati zbog zabrane meldonijuma?

ČITANJE: 1 minuta
sarapova
Proizvođač meldonijuma tvrdi da će veliki broj sportista umrijeti na terenu zbog zabrane tog lijeka, prenosi BBC.

Ruska teniserka Marija Šarapova u ponedjeljak je objavila da je bila pozitivna na doping testu na taj lijek, koji je od 1. januara na zabranjenoj listi.

Meldonijum, poznat i kao mildronat, koriste ljudi koji se bore sa dijabetesom i imaju razne srčane probleme.

-Vidjećemo veliki broj smrti na terenu. Sportisti koji koriste mildronat neće moći to da rade u budućniosti i neće biti zaštićeni. Ovaj lijek je na tržištu već 32 godine i odjednom je zabranjen. Tako bismo mogli da budemo svjedoci iznenadnih smrtnih slučajeva na sportskim terenima- rekao je Ivars Kalvins.

Šarapova je izjavila da je koristila taj lijek od 2006. godine iz zdravstvenih razloga, ali da nije znala da je od 1. januara stavljen na listu zabranjenih supstanci. Ruska teniserka je pala na testu na Australijan Openu u januaru i od subote će provizorno suspendovana. Za takav doping prekršaj sljeduje kazna od najviše četiri godine suspenzije.

Meldonijum omogućava bolji protok kiseonika kroz ćelije i širi krvne sudove, a svi oni koji ga koriste imaju veću izdržljivost pri povećanim fizičkim naporima.

Od početka godine, nekoliko sportista je bilo pozitivno na taj lijek, a među njima su i svjetska šampionka na 1.500 metara Abeba Aregavi i ruska klizačica Jekaterina Bobrova. 13 osvajača medalja na Evropskim igrama u Bakuu prošle godine je koristilo meldonijum.

-Što se mene tiče, sistem funkcioniše- rekao je bivši predsjednik Svjetske antidoping agencije Kreg Ridi.

-Urađena su istraživanja lijeka, sportistima je poslato obavještenje da će biti zabranjen od određenog datuma i zato izgovora nema.

(B92)